Габриел: Обединява ни идеята, че светът може да бъде едно по-добро място за живот

  • 24 октомври 2023 11:24

  • 704
  • 3
Габриел: Обединява ни идеята, че светът може да бъде едно по-добро място за живот
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Днес отбелязваме деня на Обединените нации. На тази дата преди 78 години, е взето решението да се изгради нов международен ред, в който отношенията между държавите се развиват на основата на закрилата на човешките права, ненарушимостта на суверенитета и териториалната цялост. Това се казва в изявление на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел по повод Международния ден на Обединените нации, изпратено до медиите от Министерството на външните работи (МВнР).

Постигнатото от ООН през всичките тези години, не е даденост. То е отстоявано с цената на огромни усилия, полагани ежедневно от дипломати, политици, общественици, хуманитарни работници и доброволци по цял свят. Благодаря на всички, които с ежедневните си усилия утвърждават принципите и ролята на ООН в съвременния свят и достойното място на България в Организацията.

Гласът на България в ООН се чува. Доказателство за това е успешното, първо в историята, българско председателство на Икономическия и социален съвет на ООН. Само преди седмица България бе избрана в Съвета по правата на човека с най-голям брой гласове - 160. Това е признание за водената от страната ни политика за утвърждаване на защитата на човешките правата и свободи като гарант за върховенството на закона и правовия ред.

Днес предизвикателствата пред ООН се простират от запазването на мира и сигурността до управлението на кибер-пространството и изкуствения интелект. Тези въпроси изискват иновативни и работещи решения, достъпни за всички и включващи приноса на частния сектор, международните финансови институции и гражданското общество.

Светът има бъдеще. ООН, като единствената световна организация има роля в решаването на въпросите на бъдещето. България има силна роля за намирането на решения на предизвикателствата на бъдещето. Обединява ни идеята, че светът може да бъде едно по-добро място за живот.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
704 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.10.24 | 12:58

3
в тъпата кратуна на гаргамелица има само празни фрази и простотии

2023.10.24 | 12:57

2
в тъпата кратума на гаргамелица има само празни фрази и простотии

2023.10.24 | 12:06

1
Селско грозилище

Добави коментар

Водещи новини