Конституционният съд ще бъде домакин на първата среща на Балканския конституционен форум

  • 18 октомври 2023 07:12

  • 694
  • 2
Конституционният съд ще бъде домакин на първата среща на Балканския конституционен форум
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

По инициатива на Българския конституционен съд през октомври в София ще се създаде Балкански конституционен форум, като продължение на доброто сътрудничество с конституционните съдилища на съседните балкански държави. Това съобщиха от институцията на сайта си. Форумът ще бъде място за обмен на добри практики, идеи и опит в конституционното правораздаване между членуващите във форума юрисдикции посредством организирането на конференции и други събития в сферата на конституционното правосъдие.

Първата годишна среща на Балканския конституционен форум ще се проведе на 27 октомври в гранд хотел „Милениум“ в София. В нея ще участват представители на конституционните юрисдикции на Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Румъния, Северна Македония, Турция, Хърватска и Черна гора.

Особено внимание на инициативата се отделя от страна на Съда на Европейския съюз (ЕС), Европейския съд по правата на човека и Европейската комисия - за събитието на 27 октомври в София и откриването на форума пристигат Кун Ленартс, председател на Съда на Европейския съюз, Марко Бошняк, заместник-председател на Европейския съд по правата на човека и Вера Йоурова - заместник-председател на Европейската комисия.

Приветствие към участниците във форума ще отправят заместник министър-председателят Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова и министърът на правосъдието Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в.

Последвайте канала на

Нора Виткова
694 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.10.18 | 09:27

2
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik
Благоизтезар

2023.10.18 | 08:55

1
Какво,ще,правим на,тоя,форум трябва,да,сме,държава,а,неТеритория

Добави коментар

Водещи новини