Илияна Йотова разговаря със заместник върховния комисар на ООН за бежанците

  • 24 април 2023 17:29

  • 267
  • 1
Илияна Йотова разговаря със заместник върховния комисар на ООН за бежанците
© Президентство
Слушай новината Слушай новината

Със заместник върховния комисар на ООН за бежанците Кели Клементс разговаря на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. Клементс изтъкна доброто партньорство между Върховния комисариат за бежанците на Организацията на обединените нации (ВКБООН) и България. Тази година се навършват 30 години от присъствието на организацията в нашата страна, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Сред основните теми на разговора на „Дондуков“ 2 бяха нестихващите бежански и миграционни вълни, породени от военни конфликти, бедност и климатични промени. Кели Клементс подчерта бързата и адекватна реакция на българската държава и българските граждани при приемането на бежанците от Украйна. Вицепрезидентът и заместник върховният комисар на ООН за бежанците отбелязаха значението на интеграционните процеси, особено по отношение на жените и децата, включително и непридружените деца. „Освен че трябва да интегрираме, ние трябва да гарантираме сигурността в приемащата страна, за да не се създават в хората страхове и дискриминационни настроения“, посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, като подчерта ключовата роля на неправителствения сектор при интеграцията. 

Илияна Йотова: Днес говорим повече за оръжие, отколкото за мир

Вицепрезидентът отбеляза необходимостта от цялостен преглед и реформа на съществуващото европейско, а и световно законодателство в сферата на убежищата и миграцията. „Вместо адекватно законодателство, започнахме да изграждаме стена след стена“, посочи Йотова. Пред заместник върховния комисар на ООН за бежанците вицепрезидентът изтъкна усилията на българските власти за предотвратяване на нелегалната миграция и трафика на хора.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
267 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ми

2023.04.24 | 18:07

1
Директно при шефа на ОПГ - Р. Радев, ямболски цървул

Добави коментар

Водещи новини