Вицепрезидентът Йотова заминава на посещение в Молдова

  • 30 октомври 2023 07:24

  • 741
  • 1
Вицепрезидентът Йотова заминава на посещение в Молдова
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , заминава на посещение в Молдова.

На първи ноември тя ще участва в официалното откриване на Младежкия културен център "Васил Левски“ в град Тараклия и ще изнесе лекция по повод Деня на народните будители в Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак".

Йотова с критика към Денков: Трябваше да реагира по-остро на изказването на Рюте за приемането на България в Шенген 

Утре вицепрезидентът ще обсъди с официалните власти в Молдова двустранните отношения между София и Кишинев и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството на двете държави в областта на образованието, науката и културата. Тема на разговор ще бъде и запазването на културната идентичност на българската общност в Молдова, която наброява над 50 000 души.

Йотова ще се срещне с председателя на молдовския парламент Игор Гросу, ще разговаря с премиера Дорин Речан и с президента Мая Санду.

В Кишинев вицепрезидентът ще посети Българския теоретичен лицей „Васил Левски“. Страната ни отпусна близо 50 000 лева за разширяване на достъпа до интернет в училището и за модернизиране на апаратурата за видеонаблюдение в него.

В молдовската столица Йотова ще участва и в откриването на обновения паметник на българския поет и революционер Христо Ботев. България осигури 33 000 лева за ремонта на монумента.  

На 11 ноември вицепрезидентът ще посети град Тараклия, където живеят над 15 000 етнически българи. Йотова ще участва в откриването на паметник на Васил Левски. Инициативата за издигането на монумента е на Асоциацията на българите по света, а средствата бяха събрани от дарения.

В присъствието на вицепрезидента Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, на молдовския президент Мая Санду и на министъра на културата Серджу Продан, в Тараклия ще бъде открит Младежкият културен център "Васил Левски".

По повод Деня на народните будители Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , ще изнесе лекция пред студентите в Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
741 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.30 | 10:47

1
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук ----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини