Иван Кръстев: Комбинация от войни и ключови избори ще определи следващите 16 месеца, през които ще гласуват 4 млрд. души

  • 17 октомври 2023 14:27

  • 1119
  • 3
Иван Кръстев: Комбинация от войни и ключови избори ще определи следващите 16 месеца, през които ще гласуват 4 млрд. души
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Ние сме в момент, за който след 10 или 15 години, когато се обърнем назад, ще се окаже, че е бил един от най-радикалните в начина, по който се променя светът. И Европа. 2024 г. вече е започнала и ще бъде дълга година. Тя започна на 7 октомври с войната между Израел и "Хамас". Но това е и година, в която има още една голяма и важна за България война, която се води на територията на Украйна, и въпросът е кога и как ще завърши. Това заяви политологът Иван Кръстев по време на XVII-ата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал".

"Въпросът е и за това какъв е рискът от ескалация на това, което се случва в Близкия изток. Убеден съм, че има много хора, които допреди няколко месеца не са мислели, че това, което се съобщава на международните страници на вестниците, има пряко отношение към техния бизнес - и мисля, че това рязко се променя. Ако се тръгне наистина към голям конфликт в Близкия изток, който излиза извън границите на Израел и Палестина, това значи съвсем различни цени на петрола, съвсем други лихвени проценти, това значи просто друг свят", добави той. 

Иван Гарелов за конфликта Израел - "Хамас": Американците имат избори и трябва да ухажват еврейската общност

По думите му комбинация от войни и ключови избори ще определи следващите 16 месеца, през които ще гласуват 4 млрд. души. "Част от тези избори ще се отразяват на това, което се случва на бойното поле, на промяната във вътрешна и външна политика. Това, което се случи в Полша в неделя, е пример за драматична промяна от гледна точка на Европейския съюз. Полша е най-голямата европейска страна, ключово важна не само за войната в Украйна, но и за начина, по който ЕС може да промени себе си. Това е огромен шанс за Европа и в рамките на 48 часа са променени неща, които можеха да бъдат напълно различни", посочи Кръстев. 

"В рамките на няколко месеца станаха неща, които са много важни, включително и за България. Едното е, че политическата поляризация има цена. Когато специалистите започват да анализират каква е причината правителството на Израел и техните легендарните разузнавателни служби да се окажат толкова неподготвени за това, което се случва - една от причините е дълбокото политическо разделение в израелското общество от последните години. В Полша - която между другото изигра изключителна роля в началото на войната в Украйна, заложиха на поляризация до степен, че в последните шест месеца Украйна не граничеше с Полша, а с полските избори. Тръгна се на референдум, който се провали и който играеше изцяло по линията на поляризация", коментира още политологът.

САЩ подготвят помощ за Украйна, Израел и Тайван

Политическата поляризация има цена.

Ето какво още каза Кръстев: 

Връзката между вътрешна и външна политика според мен е едно от нещата, които се променят. Включително и за бизнеса, не само за големите, но и за средните компании това, което се случва в другите страни, има ключово значение - ако, нещо се случи драматично на германските автокомпании, повече работни места и повече пари ще бъдат изгубени в Източна Европа, отколкото в Германия. Този тип неща, които теоретично се знаят, започват да се виждат - например какво става с границите и колко лесно ще се минават.

И когато говорим за избори, ще ви дам пример с няколко избора, които ще имат огромно влияние върху войната в Украйна:

- През март ще има избори за президент на Русия. Шегата е, че има две неща, които руснаците не избират, и това са родителите си и президента. Но от друга страна, те са важни, доколкото ще повлияят на военната стратегия на руското правителство Русия - ще се търси ли контраофанзива преди президентските избори, за да може президентът Путин да декларира, че е освободил по-голямата част от териториите, които Русия е сложила в конституцията си, и как ще завърши това.

- Медийният натиск, който ще бъде извършен по отношение на Украйна, тъй като в тази ситуация възможността за провеждане на нормални избори е изключително ограничена. Това е военно положение, което не само изисква законодателни промени, но винаги ще има усещане, че тези избори са много повече контролирани, отколкото в нормална ситуация.

- Избори в Тайван, които ще повлияят рязко върху позицията на Китай. Представете си силна кампания, в която кандидат, настояващ за независимостта на Тайван, печели изборите - това ще промени китайската политика по отношение на конфликти, които са много далече от Тайван. Това безспорно ще промени изключително много търговските отношения между САЩ и Китай, които вече са в процес на разделяне.

- Европейските избори - ако искате да направите нова партия и ако сте протестна партия, започнете на европейските избори. Те дават сила на политически играчи, които вътре не са част от политическото статукво.

- Изборите за президент на САЩ - те могат драматично да променят динамиката на американско-европейските отношения, могат да променят позицията на САЩ не само по отношение на войната в Украйна, а и по отношение на кризата в Близкия изток.

За първи път ти не можеш да работиш с базов сценарий. И честно казано, да работиш с най-лошия сценарий може би е най-доброто, за да бъдеш подготвен. Иначе изненадите започват да имат много висока цена. Според мен това е вярно и на ниво компании. Не можеш да се надяваш, че ще бъде така, както е било преди.

Затова си мисля, че тази културна промяна е ключова. Защото има две огромни основни групи избиратели в Европа, за които ключовият ресурс е времето. Ако смятате, че климатичните промени са най-важният фактор за това има ли бъдеще и как изглежда то - ако нещо не се направи до пет години, след пет години тази политика няма да има особен ефект. Хората, за които миграцията е ключов проблем, също са убедени, че ако не бъдат извършени определени политики сега, след три или четири години ще бъдем в ситуация, в която те вече не могат да бъдат извършени.

За първи път не можеш да се изработи базов сценарий. Да се работи с най-лошия може би е най-доброто - иначе изненадите започват да имат много висока цена.

Този ресурс - време, според мен е най-ключовият. И ако трябва да говорим въобще за нещо, което се е променило в европейската политика, е, че времето преди беше ресурсът, за който най-малко се говореше, а в момента поне за мен е най-важният и най-драматичният ресурс. И до голяма степен правителствата ще бъдат оценявани не по това какво правят, а кога го правят.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1119 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.10.17 | 16:36

3
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik
????

2023.10.17 | 14:56

2
Какво ще определи, бе тъпак! Изпаднахме в пълна бедност, изолация, простотия и всичко в следствие на твоите кривогледи олигофрении.

2023.10.17 | 14:30

1
Не умре ли тоя полуграмотен олигофрен най-после?

Добави коментар

Водещи новини