Николай Денков: Заели сме се с тежки реформи, които трябва да се случат

  • 17 октомври 2023 09:55

  • 1527
  • 20
Николай Денков: Заели сме се с тежки реформи, които трябва да се случат
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С очерта основните дейности на правителството през следващата година и половина, като ги групира в три групи.

"Първата група е свързана с усъвършенстване на българските институции, които имат забавени реформи от години. Всички ги знаем. Но по една или друга причина тези реформи не се случват или се случват половинчато. Имам предвид на първо място правосъдната система, където през последните месеци всички виждате, че има много активна работа и съществен напредък. Тук са държавната и областната администрация, която трябва да бъде дигитализирана. Това означава да се променят и нагласите и подхода на хората, които работят в тях. Тук са и образованието и здравеопазването като основни области, в които ако обществото не успее да отиде на съвременно ниво няма шанс да се справи с другите си задачи. Това са тежки промени, които трябва да бъдат реализирани и смея да кажа, че имаме доста ясен план как да се случи. Единственото затруднение е, че не може всичко еднакво интензивно да се движи и затова през последните седмици нашият фокус блеше насочен изключително към правосъдната реформа, където заедно с колегите от Народното събрание успяхме да направим няколко съществени крачки", каза премиерът.

По думите му втората група дейности, по които се работи, е интегрирането в различните международни институции.

"Често става дума за амбициите ни да влезем в Шенген и еврозоната. По-малко се чува за амбицията да влезем в ОИСР, но и нам имаме напредък, както и в някои структури на ООН", отбеляза акад. Денков.

Третата група дейности е свързана с модернизацията на българската икономика, предава БНТ.

Денков: България има право да налага такса върху руския газ

"Ние имаме дълбокото убеждение, че нашия регион - България и съседните страни трябва да работим заедно и имаме амбицията да станем водещ регион в Европа", каза Денков.

„До момента има една институция, която не се включва в този процес – президентството. Това е разочароващо и би могло да бъде доста вредно, затова моят съвет е да търсим диалога", заяви той.

Денков е категоричен, че другите партии – БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, ИТН, „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", в момента не предлагат нищо позитивно и причината е, че нямат позитивна алтернатива.

Ако войната в Близкия изток не ескалира, инфлацията в България ще остане на ниски нива, заяви още министър-председателят.

Вицепремиерът Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова посочи, че страната ни е в контакт с посолствата ни в региона и следи ситуацията там в тясна координация с ЕС и НАТО. Тя още веднъж посочи, че България остро осъжда терористичното нападение на Хамас над Израел.

Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С обясни, че датата 1.01.2025 г. е реалистична за присъединяването на България към еврозоната.

Има едно вътрешно противоречие между изискването за конвергенция - повишаване на доходите и ниска инфлация. Тези две изисквания имат вътрешно противоречие. Това е донякъде осъзнато от партньорите. Има варианти да се оцени, че в нас инфлацията е привлечена отвън от международните пазари и че това не е изцяло в ръцете на българското правителство. Инфлацията се успокоява и съм умерен оптимист, че ако няма ескалиране на конфликта в Близкия Изток, инфлацията ще продължи да пада у нас и през 2024 г. ще имаме добър конвергентен доклад. Така че това е напълно реалистично”, заяви премиерът.

Той допълни, че правителството е решило да увеличи таксите за руския газ през България, за да бъдат намалени приходите за войната на Русия срещу Украйна.

"Ако трябва да предложа една причина, защото те са няколко, тя е различна. Русия успява да предлага на Унгария и Сърбия по-евтин руски газ в сравнение с течния газ, с който работят др. държави, като това е и средство за въздействие върху тях. Не е случайно, че Газпром спря газа на България първо. Именно, защото Газпром иска да използва енергоносителите, като средство за натиск върху различни държави. През последната една година Газпром издейства различните дерогации за нефт, за газ, като опит за въздействие върху политиките на определени държави, създавайки нелоялна конкуренция на цената в тези държави", каза министър-председателят.

"В договора на служебното правителство с турския газов оператор БОТАШ има съответна такса - регазификация, и това са реални разходи, които трябва да бъдат направени. Цената е по-висока, отколкото трябва да бъде, но има логика защо има такива такси. Докато Русия се възползва от това, че има достъп до тръбите и пуска газ без такси. Така че, с тази такса връщаме конкуренцията на пазара и ние не очакваме да се повишат цените в Сърбия и Унгария, а да намалим печалбата на Газпром, да намалим средствата, които влизат в бюджета на Русия, за да води войната, и създаваме лоялна конкуренция с втечнения газ", обясни Денков.

Денков пред евродепутати: Искаме да направим България нормална европейска държава

В Министерски съвет по-късно премиерът Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С свиква Съвета по сигурност предвид сложната ситуация след избухването на войната между Хамас и Израел.

Миналата седмица по този повод се проведоха две такива срещи. Едната при президента, но без представители на парламента. И председателски съвет, свикан от председателя на Народното събрание.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1527 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
Красимир

2023.10.19 | 11:31

20
Оставка на цялата шайка разбойници , които управляват България с нисък процент избиратели !

2023.10.17 | 11:19

19
"в които ако обществото не успее да отиде на съвременно ниво няма шанс да се справи с другите си задачи" бла бла бла алабаланица нахални соросоиди

2023.10.17 | 11:02

18
Всички европейски държави се отказаха от тези реформи. Само Денко малоумника настоява.

2023.10.17 | 10:47

17
Възраждане е спасението на България. Ще затрият последните работещи отрасли в България. Въвеждат дигитален кoнцлагер. Строим бази на чужденци с наши пари. Това са тежките реформи. Реформи към робство.

2023.10.17 | 10:39

16
Денков е позор, оставка и затвор!

2023.10.17 | 10:37

15
Възраждане идва, ще натикаме подлогите по затворите!
ЗАБРАНЕТЕ,

2023.10.17 | 10:34

12
РАДИКАЛНИТЕ ПАРТИИ С ВЪЗГЛЕДИТЕ СИ ЗА АНТИДЕМОКРАТИЧНИ ДЕЙСТВИЯ. ., ВЪЗРАЖДАНЕ СА ТАКИВА ...
19,

2023.10.17 | 10:34

14
Точно

2023.10.17 | 10:34

13
Оставка.

2023.10.17 | 10:31

11
Реформите ви са полезни колкото бомбардировка в Газа. Затрихте България.

2023.10.17 | 10:05

1
Къф путьо, да те срам, че си Българин с такъв представител на държавата

2023.10.17 | 10:29

10
Точно!

Добави коментар

Водещи новини