Министър Попов: Въпросът с климатичните политики е предмет на невероятно изострена конкуренция

  • 06 октомври 2023 13:59

  • 565
  • 0
Министър Попов: Въпросът с климатичните политики е предмет на невероятно изострена конкуренция
© Bulphoto/архив

Въпросът с климатичните политики и всичко, което следва от тях, е предмет на невероятно изострена конкуренция. Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по време на кръгла маса "Европейски регламенти за нулеви емисии, предаде БТА.

Да превърнем предизвикателствата пред България в успешен път за развитие". По думите му в България това не се разбира и протестите по магистралите ни са показателни. Той даде за пример, че ако страната ни е имала рационална политика от началото на европейската зелена политика, която започва още от преди нашето членство в ЕС, сега не само нямаше да има протести по магистралите, но и никой нямаше да смята, че има някакъв проблем с енергетиката.

Министърът добави, че това щеше бъде един преход, който е управляван от поне 20 години, защото точно оттогава е започнала да действа Директивата за пазара на емисиите. През 2005 г. е станало ясно, че тези емисии ще струват скъпо. Той изтъкна, че закъснението на България по отношение на зелените политики "се връща" на страната ни в момента. Попов даде за пример, че протестите по магистралите в момента са с искания правителството да подкрепи нещо, което вече се е случило.

Министър Попов посочи, че глобално се вижда все по-нарастваща конкуренция като държавата, която води, е Китай. Това се случва по отношение на вятърната енергия, батериите, електрическите автомобили и автобуси, електропреносните мрежи, както и на ниво геополитика. В този смисъл България се намира в много добро положение, счита министърът. Според него българската металургична индустрия е много напреднала. Той е на мнение, че тя е доста чиста и конкурентоспособна в много отношения. 

България няма добре разработена политика по отношение на енергийната бедност, обърна внимание министър Попов. Освен това, когато енергийната бедност се прехвърли към енергийно уязвимите и енергийно зависимите индустрии, се вижда, че нещата са много свързани. Затова трябва да има стратегическа политика по отношение на ресорите и секторите, както и тя да бъде обвързана с енергийната, ресурсната и индустриалната сигурност. "Ние тази политика я нямаме. Има европейска политика, тя е общо взето на равнище доклади", коментира още министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Екоминистърът: Политически партии се възползват и разпалват протеста

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
565 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини