НС повиши наказанията за трафик на нелегални мигранти и за прояви на жестокост към гръбначни животни

  • 28 юли 2023 21:36

  • 909
  • 0
НС повиши наказанията за трафик на нелегални мигранти и за прояви на жестокост към гръбначни животни
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Парламентът повиши наказанията за трафик на нелегални мигранти и за прояви на жестокост към гръбначни животни. Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Наказателния кодекс (НК).

Който преведе през границата на страната отделни лица или групи от хора без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода от три до осем години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева, приеха народните представители. Досега за това престъпление се предвиждаше затвор от една до шест години.

Наказанието е лишаване от свобода от три до десет години, глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева и конфискация на част или на цялото имущество на дееца, ако през границата е преведено малолетно или непълнолетно лице, превеждането е организирано от група или организация или е извършено по поръчение и/или в изпълнение на решение на организирана престъпна група, когато деянието е съпроводено със съпротива и/или неподчинение спрямо орган на властта и/или е извършено чрез разрушаване, подкопаване или повреждане на съоръжение за охрана на границата. Досега наказанието беше от една до десет години затвор.

Даниел Лорер: Съдиите ще се избират от съвет, доминиран от съдии, а прокурорите - от политическа квота

Ако тези деяния са извършени повторно или представлява опасен рецидив, наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години, глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева и конфискация на част или цялото имущество на дееца, записаха депутатите. В случаите, когато превеждането през границата е извършено от организирана престъпна група, превозното средство се отнема в полза на държавата, ако е собственост на дееца, или се налага глоба в размер на пазарната стойност на превозното средство в лева, когато не е негова собственост.

Който по какъвто и да е начин противозаконно подпомага чужденец да пребивава или преминава в страната в нарушение на закона, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от три хиляди до десет хиляди лева, записаха депутатите. Досега предвиденото наказание беше до пет години затвор. 

Депутатите повишиха и наказанията за прояви на жестокост към гръбначни животни. Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева. Досега НК предвиждаше наказание за подобно престъпление до три години затвор. Когато деянието представлява опасен рецидив, наказанието е лишаване от свобода от две до пет години и глоба от пет до десет хиляди лева, прие парламентът.

Отхвърлено беше предложението за създаване на нова разпоредба, която гласеше, че който изостави гръбначно животно или изхвърли новородено, което е негова собственост или намиращо се под негов контрол, или го остави без достатъчно грижи и от това последва смърт на животното, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и глоба от 1000 до 5000 лева.

Срещу този текст възрази Тошко Йорданов („Има такъв народ“) и посочи, че предложението е необмислено. Той отбеляза, че рибките също са гръбначни животни. Някой може да влезе в затвора, защото му е умряла рибката или му е паднала котката през прозорец, защото я е оставил без надзор, коментира Йорданов. „Който изхвърли новородено“- какво новородено? Това е несериозна работа“, коментира и Атанас Атанасов (ПП-ДБ). Гроздан Караджов отбеляза, че са предложени два пъти по-големи санкции, ако пострадалото животно е закупено с европейски пари. Стою Стоев (ПП-ДБ) и Кристиан Вигенин ("БСП за България") възразиха срещу слагането на долна граница на наказанието. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
909 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини