Директорката на "Гранична полиция": Наказанията у нас не плашат каналджиите

  • 21 февруари 2023 08:54

  • 1109
  • 3
Директорката на "Гранична полиция": Наказанията у нас не плашат каналджиите
© БНТ

През 2023 г. се очаква още по-голямо увеличение на желаещите да преминат нелегално границата ни заради геополитическата обстановка, икономическата криза, хуманитарната криза, земетресението в Турция и Сирия и проблемите в Близкия изток. Границата ни обаче се охранява при изключително тежки условия. Това каза гл. комисар Росица Димитрова, директор на Главна дирекция "Гранична полиция"  в "Денят започва". 

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1582

Димитрова обясни, че служителите на "Гранична полиция" не разполагат с моторни превозни средства с висока проходимост, оградата е по думите ѝ "меко казано ограда, тя не служи за възпрепятстване", няма техника и видеонаблюдение в участък 110 км в най-тежкия участък в Странджа.

"При тези условия, с невъзможност да използваме каквато и да е техника, ние нямаме жива сила. Защото съкращаването на хора от "Гранична полиция", неназначаването, необучаването на нови хора, ни изправя пред патова ситуация в момента границата да я познават само служителите на "Гранична полиция. Колегите, които командироваме от други структури, не могат да бъдат пълноценни, не са обучени, не познават територията ни", каза Димитрова.

По думите ѝ България се справя през изминалата година на фона на безпрецедентен натиск, какъвто никога не е имало досега. Предотвратили сме незаконното преминаване на българо-турската граница на над 164 000 души. Предишният пик е бил през 2015 г, когато са задържани около 90 000 незаконно преминаващи.

"Граничните власти, структурите на МВР не са допуснали тези хора да влязат в България - не мисля, че това показва, че не се справяме с мигрантския натиск", каза Димитрова и обясни, че по данни на Фронтекск 330 000 са регистрираните мигранти в страните в Западна Европа. Най-много 45% е увеличението на преминалите през Западно Балканския маршрут и около 40% от Източно Средиземноморския маршрут.

В Западно Балканския маршрут най-много са регистрирани преминаванията през Сърбия и Северна Македония, където натискът е 11 по-голям от този между България и Сърбия.

"Ние задържаме във вътрешността на страната ни мигранти, задържаме ги и на изход. Правим го, за да защитаваме Европа", каза Димитрова.ю

Оставиха в ареста обвиняемите за смъртта на мигрантите край с. Локорско

Тя потвърди, че един от задържаните по случая с мигрантите край Локорско е бивш граничар. Той е напуснал системата през 2008 г. Два пъти обаче миналата година е спиран и задържан с мигранти и има образувано досъдебно производство срещу него.

Директорката на "Гранична полиция" отбеляза, че за миналата година има над 2 800 досъдебни производства за каналджийство и незаконна миграция, 2 100 са с присъда. От тях с ефективно лишаване от свобода са едва 159 души, останалите са глоби или условно наказание.

За изминалата година в топ пет на обвиняемите за каналджийство са освен български и турски граждани, още сирийски, сръбски, украински, молдовски, руски.

"Но има и богата палитра на граждани на държави на ЕС, които идват у нас, за да извършат тази престъпна дейност и нямат страх от наказанията. Те знаят, че получавайки присъдите, могат да получат глоба или условно наказание", каза Димитрова.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1109 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
БАЙ ХОЙ

2023.02.21 | 10:25

3
МАФИЯТА. В СЪДЕБНАТА. СИСТЕМА. СИ. ЗНАЕ. РАБОТАТА. НАЛИ. И. СНАСЯТ ПОЛАГАЕМОТО.
.

2023.02.21 | 09:39

2
Наказания в България не плашат никого. Само слушаме за съдебна реформа, ама не я виждаме. Щом човек може да премаже дете поради неспазване на законите по пътищата, да го осъдят на 8 години, да му променят присъдата на 4, да излезе след 2, и да иска да ми изчистят досието, защото бил бизнесмен. За какъв страх и наказания говорим?

2023.02.21 | 09:29

1
охх, леле, колко много служби за сигурност имаме, за две седмици не можаха да се изредят началниците им по телевизора

Добави коментар

Водещи новини