След бюджета депутатите подхванаха на второ четене промените в Наказателния кодекс

  • 28 юли 2023 13:14

  • 1608
  • 1
След бюджета депутатите подхванаха на второ четене промените в Наказателния кодекс
© Булфото (архив)

Парламентът удължи работното си време до изчерпване на точките, заложени за днес в дневния ред, със 144 гласа „за“ и осем „против“. Предложението беше направено от Йордан Терзийски, народен представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Депутатите започнаха с обсъждане на предложения за промени в Наказателния кодекс на второ гласуване. Те са събрани в общ проект, който включва общо седем законопроекта – на Министерския съвет, ГЕРБ-СДС, „БСП за България“ и „Възраждане“.

Предложенията за промени в закона са свързани основно с престъпленията на пътя, трафика на мигранти, престъпленията по ксенофобски, расистки подбуди и заради сексуална ориентация. Народните представители предлагат прецизиране на текстовете и увеличаване на някои видове наказания.

Депутатите приеха Държавния бюджет

В дневния ред е и избор на председател на Сметната палата. Кандидатите за поста са двама - Димитър Главчев, издигнат от ГЕРБ-СДС, и Нина Спасова – от „Възраждане“.

Програмата включва и второ четене на изменения в Закона за горите. Следваща точка е изборът на управител на Националната здравноосигурителна каса. Станимир Михайлов е единственият кандидат за поста. Той е предложен от парламентарната група на ПП-ДБ.

В дневния ред е и първо четене на промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, както и изслушване на министъра на финансите Асен Василев относно оценка на ефекта върху финансово-икономическото състояние и бюджета на страната и на председателя на Държавната агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, относно потенциалните рискове и щети за България, след приетия на 21 юли Закон за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Възложените концесии за осъществяване на дейности в стратегически обекти от значение за националната сигурност, засягащи нефт и продукти от нефтен произход, произведени от суров нефт, с произход Русия или изнесени от Русия, се прекратяват в едноседмичен срок, записаха в закона депутатите. С измененията на практика се прекратява концесията на "Лукойл" за пристанище "Росенец". 

Последвайте канала на

Novini.bg
1608 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Нора

2023.08.09 | 23:59

1
Много тъпи копелета! Не е за вярване!

Добави коментар

Водещи новини