На първо четене: Депутатите решиха двете колегии на ВСС да приемат етични кодекси за поведение

  • 19 май 2023 14:05

  • 677
  • 2
На първо четене: Депутатите решиха двете колегии на ВСС да приемат етични кодекси за поведение
© Bulphoto
Слушай новината Слушай новината

Със 178 гласа “за“, без нито един против и 33-ма „въздържал се“ парламентът прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт ( ЗСВ), предложени от Министерския съвет. 

В същото време беше отхвърлен законопроектът на „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“, който получи 56 гласа в подкрепа, пет – „против“ и 148 „въздържал се“.

Проектът на Министерския съвет (МС) урежда правомощието на съответната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за приемане на Кодекс за етично поведение на българските съдии, съответно Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи, като се отчитат спецификите на съдийската и прокурорската колегия и различията в професионалния статус и служебните задължения на магистратите.

Предвижда се в едномесечен срок от влизането в сила на измененията  съответната колегия да приеме кодекса и да внесе етичните правила за одобряване от пленума на ВСС.

С предложения, но отхвърлен в залата, законопроект на „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“, се предвиждаше да бъдат въведени механизми за завишен контрол на дейността на главния прокурор и на административните ръководители на органите на съдебната власт.

С него се прецизираха изискванията за юридически стаж и професионална квалификация на изборните членове на ВСС от парламентарната квота, като се установяват изисквания за научна степен в областта на публичноправните науки за част от кандидатите и минимален юридически стаж в съдебната власт или в публичноправната сфера.

Депутатите приеха на първо четене механизма за разследване на главния прокурор

В момента депутатите обсъждат промени в Наказателния кодекс (НК). Точката беше включена в дневния ред по предложение на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е

Председателят на правната комисия Стою Стоев ("Продължаваме промяната-Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от") пое ангажимент днес да внесе общият доклад по седемте законопроекта на НК и по-късно съобщи от трибуната, че го е изпълнил, предава БТА. След това Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети предложи включването на тази точка в програмата, което беше одобрено от пленарната зала.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
677 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.05.19 | 14:29

1
,,Джъстин Трюдо: „Канада е обезпокоена от някои от позициите, които Италия заема относно правата на ЛГБТ.“ В действителност ние, италианците, сме загрижени за това, което той причинява на канадския народ. Да се ​​надяваме, че канадските шофьори на камиони ще го изгонят.''-така казват италианците и са против ненормалните ЛГБТ да ги лекуват а не само Галя дето има син Буда

2023.05.19 | 14:30

2
И в Америка и в Европа вече отхвърлят робството на ЛГБТ, а нашите тъпоумници в парламента тепърва ще ни ги набутват.

Добави коментар

Водещи новини