Екс енергиен министър: Прекратяването на концесията на "Лукойл" за "Росенец" много закъсня

  • 19 юли 2023 14:38

  • 745
  • 0
Екс енергиен министър: Прекратяването на концесията на "Лукойл" за "Росенец" много закъсня
© Булфото (архив)

Прекратяването на концесията на "Лукойл" за пристанище "Росенец" закъсня с година и половина. Трябваше да се случи още при правителството на Кирил Петков. Това мнение изрази пред БНР бившият енергиен министър Мирослав Севлиевски и уточни:

"Беше ясно още със започването на войната на Русия срещу Украйна, че трябва да се направи нещо с "Лукойл", както в Италия направиха - назначиха управител на рафинерията в Сицилия". 

Борисов: ПП избързаха да се покажат, предложението за "Росенец" беше на ГЕРБ, ДПС и ДБ

По думите му хубавото днес е, че по-голяма част от политическите лидери в парламента са се подписали под това проекторешение за прекратяване на концесията на пристанище "Росенец":

"Това е посоката, в която трябва да вървим. Не може да се правим, че няма война само на 500 км от нас. Трябва да си даваме сметка, че днешният ден няма нищо общо с дните преди 24 февруари 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна. Сега вървим към нова студена война и трябва да си даваме сметка за това нещо. Няма как, когато активите на Руската централна банка са блокирани почти по целия свят, няма как, когато в Русия активите на западни фирми се национализират или подаряват на някого, няма как да продължаваме да е така, както беше досега. ... Разговорът след започналата война на Русия срещу Украйна не може да продължи по същия начин. Кой, кога и как е дал тази концесия е излишен разговор. Условията са били коренно различни тогава. В ония години Русия, Европа и САЩ се обичаха и работеха заедно. В момента не е така". 

Севлиевски призова да се прегледа и другата енергийна инфраструктура в България - как се използва и дали се спазват всички европейски норми. 

Според него "Лукойл" е подготвена, защото е очаквала да се случи това. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
745 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини