Скандали отново белязаха редовното заседание на НС

  • 13 юли 2023 09:13

  • 834
  • 0
Скандали отново белязаха редовното заседание на НС
©

Депутатите днес се захванаха с избора на ръководства и промени в постоянните комисии на Народното събрание. Вносители са председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Скандал в Народното събрание предизвика точката за избор на председатели и зам.-председатели на парламентарните комисии. БСП, „Възраждане”, и ИТН дори напуснаха залата.

Споровете започнаха още с предложението Йордан Цонев от ДПС да оглави бюджетната комисия. От опозицията заявиха, че по този начин се доказва, че има трети партньор в управлението.

 

Депутатите избират ръководствата на постоянните комисии в парламента

Точно три месеца след старта на 49-отото НС единствената комисия с избран председател е тази по правни въпроси.

Стою Стоев от ПП-ДБ я ръководи на ротационен принцип, а изборът му бе обвързан с поста на председател на НС, зает от Росен Желязков от ГЕРБ-СДС. Депутатите ще гласуват и предложения за промени в състава на част от комисиите.

Гюнер Ахмед отстъпва мястото си в Правна комисия на Делян Пеевски, който заедно с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ напуска Комисията по конституционни въпроси.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отива в Комисията по вътрешна сигурност, отстъпвайки мястото си в Комисията за контрол над службите за сигурност на бившия вътрешен министър Христо Терзийски, за председател на която е предложен зам.-председателя на ГЕРБ и бивш външен министър даниел Митов.

След тези рокади депутатите ще гласуват процедурни правила за избор на кандидатите за подуправители на БНБ в направленията Банково и Емисионно, както и за попълване състава на Сметната палата.

В дневния ред са включени и промени в Закона за съдебната власт, внесени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, с които се регулира процедурата за избор на нов състав на ВСС.

"Възраждане", БСП и  "Има такъв народ" обявиха, че няма да предлагат председатели и заместник-председатели и напуснаха пленарната зала.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обвини мнозинството в задкулисие в разпределението на титулярите и очерта новото управляващо мнозинство - ГЕРБ- "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС:  "Мотивите за тази странна коалиция са: ГЕРБ да се реанимират и да спасят Бойко Борисов. ДПС ясно - да се легитимират вече официално във властта. ПП-ДБ от изчегъртването на Борисов стигнаха до реанимирането на Борисов. Ние оставаме опозиция на това задкулисие. Няма да предлагаме председатели и заместник-председатели на комисии и напускаме залата. Няма да участваме в това позорно гласуване, което легитимира паралелната държава като официално ръководство на Народното събрание".

 Депутатът от ДПС Йордан Цонев подчерта, че ДПС подкрепя правителството само в евроатлантическата му политика и не участва във властта: "Всички проруски партии се очертаха в парламента, очерта се мнозинството, от което България има нужда. И да се смеете, и да не се смеете, вас може би българските граждани за това са ви пратили. Нас обаче са ни пратили, за да защитим геополитическия избор на страната и да сложим точка на политическата криза".

От "Има такъв народ" окачествиха твърденията на ДПС като параван на скрити договорки. Депутатът Гроздан Караджов заяви: "Новото мнозинство има два големи смокинови листа, които ги пазят. Единият отпред, другият - отзад. Едното е тази мантра за евроатлантизма".

Последвайте канала на

Калина Христова
834 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини