Комисията по енергетика одобри започването на преговори за продажбата на оборудването от АЕЦ "Белене" в Украйна

  • 05 юли 2023 19:56

  • 1703
  • 0
Комисията по енергетика одобри започването на преговори за продажбата на оборудването от АЕЦ "Белене" в Украйна
© bulphoto (Архив)
Слушай новината Слушай новината

Парламентарната Комисия по енергетиката прие с 15 гласа "за" и 6 гласа "против" проект на решение, с което се задължава министърът на енергетиката Румен Радев да започне преговори с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене".

С проекторешението се възлага задължение на министъра на енергетиката да проведе преговори с колегата си от Украйна относно продажбата на двата реактора и оборудването за тях в АЕЦ "Белене", които са произведени в Русия. Според проекта на решение цената е предмет на договаряне, но не може да бъде по-ниска от тази, която България платила за оборудването - близо 1,2 млрд. лева. С внесена редакционна поправка първоначалният срок, който се даваше на министъра от 30 дни, се удължи на 60 дни.

В началото на заседанието министърът на енергетиката Румен Радев обясни, че до момента разговори с украинския му колега са водени в друга посока – с фокус обмен на технологии, знания и кадри в сектор ядрена енергетика.

Напрежение в парламента заради предложението за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна

Цончо Ганев от парламентарната група (ПГ) на "Възраждане" коментира, че не е ясно дали България въобще ще получи парите за оборудването на АЕЦ "Белене". Ивайло Мирчев от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" му отговори, че Украйна е платила към 5 млрд. лв. за боеприпаси и военна продукция на българските военни заводи.

Павела Митова от ПГ "Има такъв народ" предложи в случай, че оборудването за "Белене" бъде продадено на Украйна, средствата да се бъдат използвани за нови ядрени мощности. 

Рамадан Аталай от ПГ на "Движение за права и свободи" изтъкна, че трябва да се направи стратегия за развитието на ядрената енергетика в България. Относно днешното проекторешение счита, че ако има възможност това оборудване от АЕЦ "Белене" да се продаде, ние трябва да сме благодарни. Затова страната ни трябва да инвестира само в нови технологии, а не в старо оборудване.

Бившият министър на енергетиката в две от правителствата на Бойко Борисов Теменужка Петкова от ПГ на "ГЕРБ-СДС" отбеляза, че в енергийната стратегия, приета в края на управлението на последното правителство на Борисов, е посочено, че България ще развива ядрена енергетика. Бившият заместник-министър на енергетиката Жечо Станков добави, че след началото на войната в Украйна е станало ясно, че няма нито една компания, която е извън санкционния списък и, която да е готова да прави, каквото и да е било с тези реактори. Затова, според него, единственото решение е да се намери пазарна реализация на това оборудване.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1703 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини