Предлагат да продадем на Украйна оборудването за АЕЦ "Белене"

  • 04 юли 2023 17:51

  • 6906
  • 0
Предлагат да продадем на Украйна оборудването за АЕЦ "Белене"
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Депутатът от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: обяви, че е внесено решение на НС от него и народни представители от други политически сили за преговори между енергийния министър на България и правителството на Украйна за продажба на оборудването за Белене.

"Цената е предмет на договаряне, но не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за въпросното оборудване - почти 1,2 млрд. лева", поясни той.

"Украйна има почти напълно изградени два блока, за които им липсва само оборудването с дълъг цикъл на производство, което ние имаме. След началото на войната в Украйна и санкциите срещу Русия, проектът Белене е окончателно обречен", подчерта Добрев.

Депутатите приеха в комисия декларация в подкрепа на членство на Украйна в НАТО

Той уточни, че Украйна е единственият купувач на света за нашето оборудване, а ние за тях - единственият продавач. "Това е win-win ситуация и за двете страни!", заяви той.

"Под предложението се подписаха и колеги от ДБ, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и дори ПП", каза още той.

Под проектът на решение са се подписали той, Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по, Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически, Росица Кирова, Рамадан АталайРамадан АталайРамадан Байрам Аталай е роден на 12 април 1957 година в разградското село Мъдрево. През 1997 г. се, Жечо Станков и Ивайло Мирчев.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
6906 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини