Георгиев, СОС: Нужен е повече контрол на пътя, какъвто може да осъществява само МВР

  • 04 юли 2023 09:43

  • 401
  • 0
Георгиев, СОС: Нужен е повече контрол на пътя, какъвто може да осъществява само МВР
© Булфото (архив)

Още по-завишен контрол на пътя предвиждат приетите миналата седмица промени в Закона за движението по пътищата. Поправките минаха на първо четене в транспортната комисия и дават възможност на общините да осигурят достъп на КАТ до камерите за видеонаблюдение и също така с общински средства да бъдат закупувани технически устройства, които да бъдат свързани към системата за контрол. 

Общините обаче няма да получат допълнителни пари за тази цел, а ще трябва да отделят средства в аванс от разпределения им бюджет. Ако поправките бъдат приети окончателно, 70% от събраните глоби ще остават за общините. Те ще се използват само и единствено за инвестиция в пътна безопасност, уточни пред БНР председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев Георги Георгиев Георги Георгиев е роден е на 26.05.1986 г. Има юридическо образование и е бил адвокат към Софийска.

Общините ще могат да осигуряват достъп на КАТ до камерите за скорост

"За нас е много важно да осигурим безопасна среда за гражданите на София - нещо, което не се случва с достатъчно бързи темпове. Опитваме се да прилагаме мерки, но трябва да има контрол и санкции от страна на държавата".

Той подчерта, че предвиденото не са задължения на общините, а права: "Тези, които могат, ще го направят. Тези, които не могат, няма да го направят". 

Георгиев каза още, че общинските табла за скорост показват шокираща статистика. Само за месец са засечени над 200 автомобила, които се движат с над 200 км. в час. 

Той изрази надежда възможно най-скоро законът да бъде приет окончателно и КАТ да има достъп до камерите за скорост на всички български общини. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
401 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини