Крум Зарков напуска Националния съвет на БСП, започва работа на "Дондуков" 2

  • 02 юли 2023 15:40

  • 11943
  • 0
Крум Зарков напуска Националния съвет на БСП, започва работа на "Дондуков" 2
© Булфото (архив)

Формално Иван Гешев си отиде заради репликата "политически боклук", но всъщност си отиде за цялостно творчество. Това заяви пред БНР Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо, бивш служебен правосъден министър и бивш депутат от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. Според него процедурата по отстраняването на Гешев е била нескопосана. 

Той подчерта, че процедурата за отстраняване на Гешев се контролира от мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС), а не от министъра на правосъдието.

Този ВСС, когато избира, когато отстранява и когато пак избира, винаги оставя чувството, че го прави под давление, а не по убеждение. Затова аз съм от тези, които пледират, че ключова за съдебната система е промяната на състава на ВСС, която да върви паралелно с другите неща... през конституционна реформа, обясни Зарков.

Според него изборът на нов главен прокурор трябва да бъде спрян, защото този ВСС "не бива да избира".

„Не казвам, че ВСС е нелегитимен, а е нередно да го прави”, каза Зарков. По думите му процесът с отстранения главен прокурор е един етап, започнат от този ВСС и завършил катастрофално през този ВСС.

„Въпросът е - следващият етап, който се открива сега, когато сме в тенденция за конституционна реформа, която обуславя цяло едно сложно мнозинство, всички говорят за нея. И питам - следващият етап пак същият ли е? Не виждате ли, че с избора от този ВСС на и.д. главен прокурор, се върнахме все едно нищо не се е случило”, каза бившият правосъден министър.

Крум Зарков: Депутатите вместо да пишат декларации, да се разберат за нов състав на ВСС

Той повтори тезата си, че най-страшното от тези скандали е отново нищо да не се случи. Според него решението е да има 2/3 мнозинство, което определени политически групи в парламента казват, че са способни да създадат.

„Или го имат и трябва да го използват, или го нямат и не трябва да заблуждават, че го има", каза Зарков.   

Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо обясни, че мнозинството в този парламент е решило през приетия закон, че в рамките на три месеца трябва да бъде произведен нов избор за нов състав на Висшия съдебен съвет. 

Не съм виждал проекта за промени в Конституцията, който президентът анонсира, но надявам се скоро да имам такава възможност, каза бившият служебен министър на правосъдието и уточни, че от 3-ти юли ще бъде секретар по правните въпроси в президентството.

„Новата ми длъжност не позволява да бъда в ръководството на партията и трябва да напусна Националния съвет БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. На всички мои приятели социалисти и леви казвам, че оставам верен на убежденията си и на партията си", обясни Зарков.

Относно дискусия около кандидатурата на ПП-ДБ Васил Терзиев за кмет на София той каза, че номинирания кандидат не може и не би трябвало да отговаря.

„Въпросът за равния шанс може да бъде зададен и сега - доколко детето от провинцията и детето, родено в затворения комплекс във Витоша, имат еднакъв шанс", каза Зарков.

Последвайте канала на

Владимир Василев
11943 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини