"Големите проблеми започват с малки акции от този тип": Правителството призова "Възраждане" да спрат с агресията

  • 27 юни 2023 12:37

  • 5945
  • 0
© Novini.bg

Правителството категорично застава против агресивните действия на партия "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" и призивте на нейния лидер Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика към насилие. Кабинетът осъжда и засилващите се прояви на агресия.

"В българския парламент вилнее неофашистка партия. Тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности, каквито са и фундаменталните български ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите". Изказването е на проф. Георги Фотев. С този цитат започна изказването си премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С

Един от поводите за категоричната позиция на правителството е публикация във "Фейсбук" на Костадинов отпреди 2 дни, част от която гласи:"Т.нар. преврат в Русия свърши преди да е започнал, с което предизвика небивало разочарование в родната демократична общност. Вчера с интерес видях какво пишат и към какво призовават рупорите на американското посолство - общо взето от техните профили се лееше кръв и се призоваваше за война, избивания, метежи и всякакви други подобни неща (при условие, че не участват лично, естествено)". Сега, разбира се, са разочаровани, но само няколко часа бяха достатъчни, за да се види какво представляват те - една озверяла античовешка сган, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и насилие. Ето защо дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена - за доброто не само на България, но и на човечеството".

Ивайло Мирчев: Правораздаващите органи да не се правят на глухи и слепи за приканващите към насилие изявления на "Възраждане"

Акад. Денков призова президентството и другите партии в парламента, а и извън него да кажат смятат ли, че е нормално в последните месеци да се активизрат все повече призивите за насилие. "Включително и насилие спрямо политическите фигури и лица в Народното събрание. Този тип действия от страна на партия "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" започнаха преди около 2 години, но през последния месец виждаме непрекъснато активиране на тази агресия, включително и с публични постове от лидера на партията и призиви за изпозлване на насилие, което се появи по улиците, включително със забрана, която е нелегитимна, към народни представители да направят свои изказвания от трибуната на Народното събрание. Историята на човечеството знае, че големите проблеми започват с малки акции от този тип. Затова решихме от името на МС да кажем, че смятаме за напълно неприемливо този тип поведение. Апелираме и другите институции и партии да покажат своето отношение, а "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" да се върне към действията, които съответстват на законите на страната. Част от тези действия очевидно изискват проверка дали не става дума за нарушение на законите ни", добави още министър-председателят.

"Нека не провокираме насилие и омраза сред българското общество. Лично съм разпоредил на директорите на областни дирекции, на МВР да бъдат особено внимателни и да се намесват адекватно тогава, когато има отявлени изяви за провокации към бунтове, въстания, напрежение и насилие", заяви от своя страна министърът на вътрешните работи.

Правосъдният министър Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в припомни, че депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция. "Използването на имунитета за заобикаляне на административна или наказателна отговорност, е злоупотреба с правото. Призивите за политическо мотивирано насилие, агресия, използването на езика на омразата са наказуеми деяния. Призовавам българските разследващите органи на база на публично известните факти и информация да запознат проверки и разследвания. Като демократично общество не можем да допуснем насилието в политическия процес да стане норма", подчерта той. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
5945 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини