Доц. Киселова разкри колко време ще отнеме на ПП-ДБ и ГЕРБ за промени в Конституцията

  • 26 юни 2023 12:58

  • 1540
  • 0
© Novini.bg

Документът, който трябва да подпишат двете страни, трябва да е такъв, че да предизвиква еднакво звучене у тях. Двете страни трябва да се чувстват длъжни да го спазват, след като бъде подписан. Всяко друго нещо, което води до разностранно тълкуване, може да води до по-свободно поведение от едната или другата парламентарна група. 

Това каза в кулоарите на парламента преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова, която коментира срещата между "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" (ПП - ДБ) и ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на за промени в Конституцията, както и предложението на Бойко Борисов от събота двете сили да подпишат официално коалиционно споразумение. 

Борисов за напрежението в Москва: Това е изключително опасно, „Вагнер“ почна сваляне на военното командване. Отговори и на ПП-ДБ

"Седемте гаранции на ПП - ДБ трябва да бъдат по-издържани юридически, за да предизвикват у двете страни едно и също звучене. Думата регулатор в правото означава едно, а в публичната реч друго. Не всички органи, които правителството или парламента формират, са регулатори. Най-чистият вариант е да има такъв текст, при който, ако има спор, да се обръщат към него и той да води до разрешаване на спора. Как ще бъде наречен този документ няма значение. Всичко е въпрос на интерпретация", добави тя.  

ПП-ДБ обявиха при какви обстоятелства кабинетът "Денков-Габриел" ще подаде оставка

"В зависимост от това колко подкрепа ще съберат, Конституцията може и да бъде променена преди избора на нов главен прокурор. Двете сили първо трябва да решат какви ще са параметрите на конституционната реформа и тогава да търсят експерти, защото другото би било два пъти да се крои една и съща дреха. Една такава промяна може да бъде проведена за два месеца, а може да бъде проведена и за пет месеца. Зависи с какво мнозинство се разполага. Ако има 180 гласа, процедурата може да стане и за два месеца. Ако има 160 гласа, тогава ще отнеме между два и пет месеца. Също така зависи и какво точно ще представлява тази конституционна реформа", разкри доц. Киселова.  

Министър Славов с коментар за избора на Борислав Сарафов и охраната на Любена Павлова

"Борислав Сарафов не е избран за главен прокурор. Той е определен за и.ф. главен прокурор. Изборът на нов главен прокурор ще се проведе при други правила. Министърът на правосъдието има две сериозни основания и аргументи, с които може да бъде оспорено избирането на Сарафов за и.ф главен прокурор", завърши тя. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1540 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини