Министър Славов с коментар за избора на Борислав Сарафов и охраната на Любена Павлова

  • 21 юни 2023 15:50

  • 3139
  • 0
©

Аз съм включил извънредна точка в утрешния дневен ред на Пленума на ВСС, която предвижда обсъждане на това кой е компетентен да избере и.ф. главен прокурор. Няма как в рамките на час министърът на правосъдието да свика някакво извънредно заседание, защото в Закона за съдебната власт има срокове за свикване на пленарен състав и те са дни, а не са часове и минути. Надявам се утре членовете на ВСС да допуснат тази точка за разглеждане и Пленумът да се произнесе по взетето решение. Аз продължавам да твърдя, че органът, който трябва да избере и.ф. на главен прокурор, е пленарния състав.

Това заяви в кулоарите на парламента министърът на правосъдието Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в, преди да вземе участие в заседанието на комисията по правни въпроси. 

Министър Славов с предложение до Пленума на ВСС

"Ако Пленумът реши, че той е легитимният орган да избере и.ф. на главен прокурор, трябва да проведе процедурата и да вземе решението, защото ако имаме некомптентен орган, който е взел решението, то е нищожно и аз ще го оспоря. Това ще стане в рамките на следващите, но всичко зависи от утрешното заседание. В крайна сметка става въпрос за тълкуване на закона. Постъпиха много аргументирани становища, че Пленумът е органът, който трябва да избере и.ф. на главен прокурор. Ако не се вземе такова решение, аз ще обжалвам пред ВАС. Тезата на прокурорската колегия, че те по необходимост са провели заседанието и са избрали и.ф. на главен прокурор влиза в колизия със закона, защото има времеви срокове за избор на и.ф. на главен прокурор", разкри Славов. 

МВР обясни защо е помогнало на бившата на Пепи Еврото с покупките

"Извършил съм предварителна проверка по случая с Любена Павлова. Има прокурорско разпореждане тя да бъде охранявана от полицията, а не от Бюрото за защита на свидетелите. Бюрото има много специални функции. То няма необходимия капацитет да охранява всички. Пак ще повторя, че има прокурорско разпореждане полицията да охранява Любена Павлова. Нямам информация хора от Бюрото да обикалят молове и дискотеки с охраняваните", коментира Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в темата за охраната на бившата съпруга на Пепи Еврото Любена Павлова.  

Прокурорската колегия предложи на Пленума на ВСС да открие процедура за избор на нов главен прокурор

"Не мисля, че този ВСС има легитимността да избере нов главен прокурор. Утре ще препоръчам да не стартира нова процедура за избор на главен прокурор", обяви министър Славов. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3139 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини