Депутатите приеха правила за избор на шефове на БНБ, Сметната палата и НЗОК

  • 23 юни 2023 09:15

  • 1790
  • 0
Депутатите приеха правила за избор на шефове на БНБ, Сметната палата и НЗОК
© Булфото (архив)

Депутатите приеха правила за избор на шефове на БНБ, Сметната палата и НЗОК. Заседанието на парламента започна с промяна в дневния ред по предложението на председателя Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети

Преди гласуването лидерът на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика поиска да остане само проекторешението за процедурата за избор на управител на НЗОК, тъй като сроковете изтичат. Той припомни, че изтича срокът, в който парламентът да разгледа подписката с предложение за референдум за запазване на българския лев.

Първа точка в дневния ред стана приемане на процедурни правила за избор на шеф на БНБ. Втора – процедурни правила за избор на председател на Сметната палата. Трета точка - процедура за избор на шеф на НЗОК. Четвърта – изслушване на министъра на енергетиката.

Стоян Таслаков от “Възраждане” отговори на “Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" – Демократична България”, които преди минути заявиха, че няма да влязат в пленарна зала. “Изглежда няма да има сериозен дебат по темата, защото управляващите в лицето на ПП и ДБ ги няма в залата. Те явно са на курс за заварчици, ще ги обучават на сглобки и заварки. Ще ви помоля да се обадите на посолството, за да ги попитате кога ще свърши инструктажът”, допълни Таслаков. 

Петър Петров от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" предложи три нови точки към правилата за избор на председател на Сметната палата. "Дневният ред или не представлява интерес за ПП-ДБ или нарочно. за да свалят кворума. Разглеждахме свалянето на председателя на Сметната плата. “Възраждане” гласуваха против освободждаването му, защото считаме, че липсват основания. Ние от “Възраждане” сме последните хора, които биха защитавали тогавашния председател. Под негово ръководство ние бяхме най-проверяваната партия, най-одитирана. За разлика от други партии, близки до посолството", посочи депутатът. 

Петров добави три нови правила: Точка 11 - председателят на Сметната палата да бъде осовбоден без никакви прекратителни основания. Точка 12 – може да бъде избран нов председател в нарушение на процедура 90 от правилника на НС. Точка 13 – избирането на председател на Сметната палата, задължително да става без присъствието на ПП-ДБ, за да падне кворума. 

Кирил Петков и Христо Иванов бесни заради случващото се във властта

От „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ и Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен изразиха мнение, че чрез отказа си да влязат в зала ПП и ДБ са свалили кворума и по този начин са подкрепили ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на да прокарат техните правила за избор на гуверньор на БНБ и шеф на Сметната палата.

"Ние от ИТН смятаме, че ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в малко избързват с приемането на правилата и скъсяват сроковете. Няма да ги подкрепим. Вчера на комисия по бюджет ПП и ДБ най-много вдигаха аларма, а в момента не са в зала и гласуването за правилата за избор на гуверньор на БНБ мина с 89 „за“, а въздържалите се и против са 65. Ако ПП-тата и ДБ-тата бяха в залата, нямаше да мине и щяха да са щастливи. Има две хипотези или, че са некадърни и малоумни, но не вярвам да не могат да смятат или това е пример как коалиционните партньори си помагат, защото тяхната липса в зала помогна на гласуването да мине. Стана същото като избора нa Делян Пеевски. В това няма нищо лошо, че малкото ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и малкото ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с подкрепиха голямото ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и голямото ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с", заяви Тошко ЙордановТошко ЙордановТошко Йорданов Хаджитодоров е български сценарист и политик. Роден е на 2 май 1970 г.

Борислав Гуцанов обяви, че БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е ще подкрепи процедурните правила за избор на преседател на Сметната палата. "Вече има решение на КС, което възстановява стария председател и не искаме да блокира работата на регулатора и това е единственият ни мотив", обясни в мотивите си депутатът.

С 89 гласа „за“, 41 „против“ и 24 „въздържали се" парламентът пире процедурни правила за предлагане на кандидати и избор на управител на БНБ. Народните представители приеха и процедурни правила за предлагане и избор на председател на Сметната палата -  108 гласа „за“, 39 „против“ и 5 „въздържали се“. 

Депутатите приеха процедурни правила за предлагане на кандидати за председател на НЗОК. Предложението бе прието със 128 гласа "за", 6 "против" и 21 "въздържали се".

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1790 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини