Ангел Найденов: Не е изненада какви решения ще взима Тагарев за помощта ни към Украйна

  • 22 юни 2023 20:51

  • 4556
  • 0
Ангел Найденов: Не е изненада какви решения ще взима Тагарев за помощта ни към Украйна
©
Слушай новината Слушай новината

Известни са позициите на мнозинството от представители в сегашното Народно събрание по отношение на войната и по отношение на военно-техническата помощ за Украйна. Известни са и позициите на сегашната коалиция, която не е коалиция и която в момента управлява България. Това са минимум 160 народни представители, чийто нагласи са "За" подкрепа за Украйна. Това каза бившият министър на отбраната Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен в студиото на "Денят ON AIR".

Според него е известна позицията и на сегашния министър на отбраната - Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за.

"Позиции, които му спечелиха мощни опоненти в лицето на президента и част от парламентарните групи. Но тази информираност дава и възможност за предсказуемост на решения. Така че не е изненада какви решения взема и предстои да вземе Министерският съвет. Това са поне 4 решения, които са свързани с боеприпасите и с оказването на военна помощ чрез въоръжение и бойна техника", допълни Найденов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Министър Тагарев: Няма да се изпраща жива сила в Украйна

По думите му става въпрос за отмяна на решение, внесено от служебното правителство, за това всеки транш от помощта за Украйна, да бъде одобряван от НС.

"Това беше излишно от страна на сегашното правителство, защото при всички случаи няма да остане скрита, каквато и да е помощта за Украйна. И няма да бъде по-малко напрежението, което ще бъде създадено около изпращането на тази помощ. Второто решение е за отмяна на решение, което засяга военните формирования за военно време, или накратко - става въпрос за военновременните запаси", поясни бившият министър.

И подчерта, че четвъртото решение е намерението на България за присъединяване към Програмата на ЕС за боеприпаси за Украйна.

"Там имаше 3 посоки на тази програма - първата, от която предвиждаше предоставяне от националните резерви, аз обаче се опасявам, че опасността от заплащане вече е изтекла. Срокът на тази програма, която е на стойност 1 млрд. евро, беше до 31 май", добави Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен.

Той е на мнение, че правителството се опитва да докаже, че България има ново управление, което е с друга ориентация.

"Дали това напрежение между правителството и президента ще се превърне във война - ще проличи и от начина, по който ще се отнесат към намеренията за измененията на законите за специалните служби, отнемайки правата на държавния глава", категоричен е Ангелов.

"Злоупотребите с личен състав не датират от вчера или днес - спомняте си колко дълго трябваше да бъдат опровергавани слуховете, че ще изпращаме личен състав, въоръжени сили и че ще участваме във войната в Украйна - една глупост, която беше достатъчно солидно опровергана и отречена. Но от известно време се злоупотребява с решение на служебното правителство за подготовка на медици и на полеви санитари от украинската армия. Подготовката им тече на територията на България - 4 групи по 16 човека", припомни бившият министър.

Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен коментира още, че контраофанзивата на Украйна върви бавно, но: "Никой не е очаквал и бързи успехи. Не е време за изразяване на разочарования."

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4556 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини