НС не прие регионалните дирекции на "Гранична полиция" да искат ползване на СРС-та

  • 22 юни 2023 13:46

  • 1228
  • 0
НС не прие регионалните дирекции на "Гранична полиция" да искат ползване на СРС-та
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Депутатите не приеха законопроект, с който се предлагаше регионалните дирекции „Гранична полиция“ да имат право да искат използване на специални разузнавателни средства. Вносител на промените е Министерският съвет. От ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на, "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България", "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" гласуваха "против", а от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" бяха "за".

В момента от МВР право да искат използване на специални разузнавателни средства имат Главна дирекция „Национална полиция“, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ /ГДБОП/, ГДГП, дирекция „Вътрешна сигурност“ и областните дирекции на МВР. ГДГП разполага с териториални звена – регионални дирекции „Гранична полиция“ /РДГП/, които не са сред изброените субекти, имащи право да искат използването на специалните разузнавателни средства, се посочва в мотивите на законопроекта.

Седемте РДГП отговарят за съответната гранична зона, в т. ч. за въздушната граница. Отдалечеността на повечето РДГП необосновано увеличава необходимото време и ресурси (финансови и човешки), свързани с искането за използване на специални разузнавателни средства. За преодоляване на изложените затруднения със законопроекта се предлага като субекти, които имат право да искат използване на специалните разузнавателни средства, наред с ГДГП да се добавят и РДГП, се посочва още в мотивите.

Според вносителите предложението цели да обезпечи изпълнението на функционалните задължения на полицейските органи на ГДГП по извършването на оперативно-издирвателната дейност и разследване на престъпления. Осигурява се на ГДГП право на достъп до електронната система на БНБ. По този начин ще се гарантира извършването в пълен обем на дейностите по документирането на престъпления, като се събира и информация за финансови средства, придобити от престъпна дейност.

„Ако ние позволим това, ще облекчим процедурата по искане и разрешаване използването на специални разузнавателни средства в период, в който страната ни е „нападната“ от мигранти, наркотрафиканти и всичко, което преминава през границите и се нарича контрабанда или трафик“, коментира бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков от „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“. Според него при сегашната процедура минава твърде дълго време, през което „и наркотрафикантът, и мигрантът, и всички останали, за които са получени сигнали, че ще извършат нарушение през граничния пункт или през зелената граница, вече ще са преминали“.

Колкото повече стават субектите, които имат право да искат използване на специални разузнавателни средства, толкова повече става опасността да бъдат нарушени правата на гражданите, смята Елхан Кълков от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с

Бюрото за контрол на СРС: Спрямо 2632 души са използвани специални разузнавателни средства

Според Димо Дренчев от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ в България има проблем с незаконното подслушване и проблемът не е в този закон, а на съвсем друго място. Николай Дренчев от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ посочи, че трябва да има коренно различно отношение към службите за сигурност от депутатите.

Доводът, че тази инициатива е на МВР, мен силно ме притеснява и е една от причините да не подкрепя решението. Инициативата на МВР е от времето на Бойко Рашков, обясни Маноил Манев от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на, предаде БТА. Когато Бойко Рашков и Атанас Атанасов ме убеждават, че СРС са безопасни, започвам да се притеснявам. Притеснявам се за начина, метода и целта за прилагане на СРС-та от толкова ниски нива, коментира още депутатът.

Не виждаме логика да бъде свалено нивото на достъп до СРС при положение, че същото би могло да бъде направено примерно за регионалните дирекции на ГДБОП, които имат много повече искания за ползване на СРС, коментира Ивайло Вълчев от „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“. Той отбеляза, че в изменението на закона на РДГП се дава достъп и до масивите на БНБ. „В нас остава впечатлението, че с промените някой се опитва да си запази, не толкова видимо от София, вратичка, за достъп до информация, която ще бъде използвана едва ли само за оперативна работа“, коментира депутатът. 

Последвайте канала на

Novini.bg
1228 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини