Одобриха промените в Закона за КПКОНПИ, ПП напуснаха правната комисия на НС

  • 02 ноември 2022 15:31

  • 3572
  • 10
Одобриха промените в Закона за КПКОНПИ, ПП напуснаха правната комисия на НС
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Започна заседанието на Комисията по правни въпроси в Народното събрание, на която депутатите гледат промените в Закона за КПКОНПИ и връщането на хартиената бюлетина, предаде репортер на Novini.bg. 

На заседанието присъства и служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

„Няма смисъл да отлагаме повече тези две точки, които са на дневния ред на обществото – антикорупционният закон и изборното законодателство“, започна председателя на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС. „Чух оплаквания, че дневния ред е много тежък. Да, такъв е. Няма нужда да се самоубиваме още първия ден, затова сте свободни да правите предложения“, каза той.

Радомир Чолаков (ГЕРБ): Ще подкрепя всички предложения на ПП и ДБ за съдебна реформа, но те искат разрушение на държавата

Заседанието не мина и без скандал.

Народните представители на „Продължаваме Промяната“ (ПП) напуснаха първото заседание на правната комисия на парламента. Причината е, че комисията прие да се обсъдят законопроекти, които не са били изпратени за становища до съответните министерства и заинтересовани организации.

„Не можем да останем в тази правна комисия, диктувана от ГЕРБ, която грубо нарушава правилника и законодателният процес, каза пред журналисти Милен Матеев и добави, че в момента се поставят на обсъждане законопроекти, внесени в последния момент, без да са спазени никакви срокове и без да са изпратени за становища до министерства и граждански организации. Става въпрос за законопроекти, внесени от народни представилите – за промени в Изборния кодекс на „БСП за България“, "Демократична България" и „Възраждане“, както и за антикорупционното  законодателство, внесено от „Продължаваме Промяната“.

„В този парламент, от самото му учредяване, се създават странни коалиции за различни интереси и теми. Вече имаше коалиция „Вежди Рашидов“ и коалиция „хартиена бюлетина““, коментира още Матеев и добави, че в момента ще има „фалшиво обсъждане на законопроектите", внесени от народни представители.

„С това, което предлагате, вие се опитвате да върнете едни мракобесни времена от управлението на ГЕРБ. Нагледахме се на закони, гласувани на тъмно. Не е нужно и да се криете зад основанието, че се бърза заради Плана за възстановяване и устойчивост“, посочи Милен Матеев от „Продължаваме промяната“. Последва ново предложение за отпадане на точки от дневния ред.

„Всички законопроекти, които уреждат една материя трябва да бъдат разгледани заедно. Имаме реален проблем, който трябва да обсъдим и решим. Бях помолила да се запозная с документите, които съставляват промените в Избирателния кодекс за връщането на хартиената бюлетина, но получих само две сканирани страници с подписи. Не можах да се запозная и с подписката“, заяви Надежда Йорданова от „Демократична България“. Тя призова да се осигури достъп до тази информация.

„Законът стъпва на идеята, че е необходимо да се създаде нов разследващ орган, който да се занимава с Законопроект за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши публични дейности. Механичният сбор на дейности на се оказа неефективен. КПКОНПИ няма разследващи действия. Разследването трябва да е отделено и обособено в отделна агенция. Новосъздадената комисия трябва да се занимава с превантивна дейност, включваща в себе си анализи и становища, както и да се занимава с разкриването и разследването на престъпления. Тази агенция трябва да се съсредоточи върху тесен кръг лица, заемащи висши публични дейности“, заяви министър Крум Зарков по време на представяне на законопроекта за КПКОНПИ. За да избегнем скандалите през последните години, да не съсредоточаваме властта на председателя в една-единствена личност, затова предлагаме мандатът на председателя да е ротационно за срок от една година. Създаването на тази агенция ще може да даде отговор на въпросите, които си задават българските граждани и международните агенции, защо се създава усещането, че някои хора са над закона. Затова Ви предлагам да подкрепите законопроекта, предложен от Министерски съвет, допълни той.

Всички парламентарни групи дадоха заявка да подкрепят качествено антикорупционно законодателство, единствено „Възраждане“ обявиха, че ще се въздържат.

Антон Славчев от КПКОНПИ заяви: „Законът го прилагаме, такъв какъвто е. Искрено се надявам това, което ще приемете като нов закон да бъде надграждане на това, което е в момента. Оценките, които получихме от ЕК, че комисията постига очакваните резултати, но има поет ангажимент от Българската държава за подобряване дейността на органа и той да бъде реформиран. По никакъв начин не приемаме вашите предложения за разделяне на органа и създаването на нова агенция, като лоша оценка за дейността ни. И в момента звената извършват своята дейност в синхрон с КПКОНПИ“.

Предложението за промените в Закона за КПКОНПИ, внесени от Кирил Петков и група народни представители от ПП, бе прието на първо четене с 13 гласа „за“, 3 „въздържали се“ и нито един „против“, като представителите на ПП не бяха в зала.

Веднага след това депутатите започнаха да обсъждат предложението на председателя на ПГ на БСП Корнелия Нинова за връщането на хартиената бюлетина с промени в Изборния кодекс.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3572 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Анонимен

2022.11.02 | 19:02

10
ПП СА В ПАНИКА! МАШИНИТЕ ГИ ВКАРАХА В ПАРЛАМЕНТА И СЕГА И МИНАЛАТА ГОДИНА.
123

2022.11.02 | 18:06

9
Правилно решение, още по правилно ще е изобщо да не се връщат. Ползата от тях е като дълга дреха у бягане.
Страх тресе кочината

2022.11.02 | 17:41

3
Ха, ха, ха - страх тресе наркоманите от кочината на ППедераси и Дебилна България щото без "Мадурките" присъствието им в НС ще се съкрани наполовина а бандата на Ристьо Мазника може и да остане под чертата. Със сигурност 90% и повече от гласувалите ще се върнат към хартиената бюленита и мазниците от харвардската банда се се стопяват, стопяват докато последват съдбата на Чалгарите и Атака.
до "Все пак е нещо"

2022.11.02 | 18:04

8
Кире - пак ли сереш бе келеш? Или татко Петко те замества докато бараш "парапета" на нашишкавялата Лена? Свърши се вашата келеши. И да отидем на нови избори този път без "Мадурките" сте наполовина - че и по малко. А Дебилна България я влезат я не.
Хан Крум

2022.11.02 | 17:59

7
Ама трябва и задължително да се броят и разписките от машините и във протокола да влиза не резултата ваден от машините а резултата от броенето на хартиените разписки ако има разлики. До сега ЦИК въобще не е обявявала резултатите от Броенето на разписките и фрапиращите разлики. Щото нали знаете "Дневника е подправен" - като надписа дето изкарват "Мадурките"
Vse pak e neshto

2022.11.02 | 17:58

6
Tochno takiva gerberasti ste da trepane mamka vi gnusna

2022.11.02 | 17:47

5
Точно! Амин!

2022.11.02 | 17:28

1
Герб и ДПС не спазват правилата каква изненада. Да са ви живи и здрави.

2022.11.02 | 17:42

4
Не знам колко трябва да си прост за да си избереш пак кухата тиква???? Тоя народ или е малоумен или ни лъжат убасно...
да

2022.11.02 | 17:33

2
ама никой не вярва на прокопиевата партия подмяната, както и на другите му грантаджии от дай бг... приключи, 2020 кой вервал вервал ... сега са останали 1000 жълтопаветника ограничени

Добави коментар

Водещи новини