Министър Цеков: Хуманитарната криза в Омуртаг ще се реши с ремонта на водопровода на язовир "Ястребино"

  • 16 юни 2023 13:11

  • 423
  • 0
Министър Цеков: Хуманитарната криза в Омуртаг ще се реши с ремонта на водопровода на язовир "Ястребино"
© bulphoto (архив)

Хуманитарната криза в Омуртаг ще се реши с ремонта на водопровода на язовир "Ястребино". Очаква се той да започне през идната 2024 г. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) Анрдей Цеков по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на Джейхан Ибрямов, народен представител от "Движението за права и свободи" (ДПС).

Ибрямов попита министър Цеков как смята да разреши водната криза в община Омуртаг.

Припомняме ви, че питейната вода за гражданите в град Омуртаг и в цялата област Търговище е лукс. Достъпът до вода е невъзможен поради остарялата водна инфраструктура, която е изградена през миналия век. Отчетена е загуба на питейна вода от 60 на сто и жителите от региона са подложени на всекидневен режим на водата, отбеляза Джейхан Ибрямов.

Министър Андрей Цеков: Всички общински проекти ще бъдат дофинансирани

"Заедно с колеги от община Омуртаг, с които направихме работна група, стигнахме до заключението, че алтернативен източник за доставка на вода е възможен от язовир "Ястребино", каза още Джейхан Ибрямов. 

Министър Андрей ЦековАндрей ЦековАндрей Цеков е роден в София на 13 април 1973 г. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на регионалното призна, че на него се пада "честта" да разреши 30-годишната хуманитарна криза в Омуртаг. По думите му липсата на водни ресурси в 21-ви век е недопустима. Той информира, че функционалното състояние на водопровода е изключително лошо и той трябва да бъде изцяло подменен. 

"Няма технически спор относно пълната му подмяна, средствата трябва да бъдат предвидени в държания бюджет или да бъдат предоставени от ВИК холдинга в района, което обаче ще оскъпи цената за потребителите. Затова е по-добре парите да бъдат подсигурени от държавния бюджет, прединвестиционните дейности също трябва да бъдат планирани в бюджета и в рамките на следващата година да започне строителство", настоя министърът.

Депутатът от ДПС Ибрямов попита министър Цеков дали са предвидени и средства за възстановяване на вътрешната водна мрежа на град Омуртаг, където загубите на питейна вода достигат до 70 процента по данни на ВИК дружеството в града. 

Според Ибрямов са необходими средства за цялостна реконструкция, общината е входирала проект преди години в МРРБ, който е разделен на 3 етапа. "Първият етап е почти завършен с осигурени средства, в момента ще се направят стъпки за реконструкция на мрежата", каза още Ибрямов.

Общината е изготвила проект за цялостна реконструкция на водната мрежа в града на стойност 13 500 000 лева. В края на 2022 г. са отпуснати 1 325 000 лева, което е 50 на сто от заявеното финансиране. "Средствата са усвоени от общината на 100 процента, останалите 50 процента ще бъдат отпуснати следващия месец най-късно", обеща министър Цеков. 

Той обясни, че има идея за формиране на годишен фонд за подпомагане на общинското развитие, който да отваря регулярни процедури за кандидатстване на общини, които имат по-малък достъп до европейско финансиране. Надявам се този фонд да бъде приет като нова бюджетна програма за бюджета за 2024 година и да е в своевременна помощ за общините в нужда", каза министър Цеков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
423 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини