На Бъдни вечер в Омуртаг ще има вода в домакинствата

  • 24 декември 2022 18:23

  • 573
  • 4
На Бъдни вечер в Омуртаг ще има вода в домакинствата
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

На Бъдни вечер в Омуртаг ще има вода. Има обещание от ръководството на „ВиК“ – Търговище водоподаването към жителите на Омуртаг да бъде пусната днес. Това бе и едно от исканията на излезлите днес на протест на главния път София – Варна омуртагчани, каза за БТА Магдалена Славова – представител на гражданското обединение „Вода за Омуртаг“.

По-рано днес, точно по обяд около 80 жители на града, който години на ред живее в условия на водна криза, блокираха първокласния път. В рамките на половин час протестиращите са заявили исканията си за решаване на силно наболелия проблем в дългосрочен план. Съдействие за регулиране на движението са оказвали служители на Районното полицейско управление в Омуртаг. „Пътуващите по пътя се отнесоха с разбиране и бяха съпричастни с нас“, коментира Славова.

Градът страда от безводие години наред, това бе и причина за обявяване на частично бедствено положение. Причина за безводието е продължителното засушаване и липсата на вода в карстовия водоизточник край сливенското село Кипилово, откъдето градът се снабдява с вода за питейни и битови нужди. Друга причина е силно амортизираната остаряла вътрешна водопроводна мрежа в града.

Омуртаг стои без вода поради две причини

 

От гражданското обединение „Вода за Омуртаг“ са категорични, че продължават да поддържат другите си искания – към Министерството на регионалното развитие и благоустройството за предприемане на мерки слез празничните дни за решаване на многогодишния проблем с безводието на Омуртаг. „Отново настояваме за обявяване на бедствено положение, защото на практика нищо в живота ни не се е променило“, коментира още Славова.

 

Валери Зайцев
573 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Урааааа!

2022.12.25 | 00:20

4
Да живей чорапа и к&к, такова благоденствие - вода по Коледа!
Егаси

2022.12.24 | 23:11

3
Лукса са тея ,все едно си в мацква .
БЪЛГАРИЯ

2022.12.24 | 22:12

2
Па там само турки сигани има, тия не со христяне .......
PaulaFox

2022.12.24 | 21:44

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини