Петър Витанов с горещ коментар за изкуствения интелект и регулацията му

  • 15 юни 2023 12:37

  • 721
  • 0
©

Изкуственият интелект се развива експоненциално и е почти всички сфери на живота. Давам пример с Chat GPT, децата го ползват масово за написването на домашните им. Става дума за системи, които са навлезли дълбоко в ежедневието ни - използват се в медицината, в транспорта, на туризма, буквално навсякъде. Безспорно те носят много ползи със себе си, но създават и редица предизвикателства. Идеята на това европейско законодателство е да създадем устойчив модел, който от една страна,  да защитава основните човешки права и върховенството на закона,  като същевременно създава предпоставки за развитие на иновациите.  Това заяви евродепутатът Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее пред екипа на novini.bg по повод изкуствения интелект.

По думите му трябва устойчива регулацията, която хем да е прозрачна, хем да е постоянна, хем да носи само ползи и да бъде контролирана от човека. "Всяка една революция води до трансформация на работните места. По-големият проблем е морланият и етичният аспект, трябва да се оформи това законодателство, което да забрани практики и технологии, които са дискриминационни, трябва да се създаде категоризация на риска при системите с изкуствен интелект или с други думи има риск, който е необоснован и не ни разрешава да използваме определени системи, които вредят на човешкото здраве или живот, има и системи с висок риск, който са свързани с миграция, с работа и т.н. Има системи с висок и такива с малък риск", каза още той.

ЕК призова за незабавно означаване на съдържанието, създадено от изкуствен интелект

"При тези с висок риск трябва да има допълнителни регистрации и изисквания за тези, които внедряват системата на пазара или я разработват. Системи, които не носят риск за обществото, те биват насърчавани финансово и икономически от страна на държавите и чрез предоставяне на данни и за това казвам, че те са насърчават и могат да се създадат условия в лаборатории за изпитването им. В крайна сметка ролята на закона е да регулира нещо, с което се сблъскваме ежедневно", каза той и даде няколко примера. "Практики, които съществуват и в най-развитите страни като лицевото разпознаване, биометричното разпознаване, категоризацията, системи, които уж превентират бъдещи престъпления - са дискреминационни. Когато един човек знае, че е заснеман от камера - то той променя своето поведение. Замислете се, ако искате да отидете на антиправителствен протест, а сте държавен служител- ще се замислите дали да го направите, като знаете, че след 5 минути ще ви идентифицират и можете да загубите работата си. Тези системи като лицево разпознаване ги забраняваме. Имаше един филм с Том Круз - "Специален доклад" и в него той арестуваше хора, още преди да са извършили престъпление, то американците във Вашингтон са решили, че такава система трябва да съществува и според нея, ако сте цветнокож, ако сте отгледан от един родител и ако сте израснал в беден квартал, то шансът да извършите престъпление е 50% по-висок и съответно полицейските власти се насочват към хора отговарящи на тези профили. Следствие на това тези хора имат огромен проблем да си намерят работа, защото когато един работодател ви отвори картона и види, че сте проверяван стотици пъти - ще се замисли дали да ви наеме", каза Витанов.

Той даде и друг пример като миграционните системи - умни системи, които следят дали се потите като ви задават въпроси, дали разширявате зеници и на базата на това не ви допускат в дадена страна - също са дискриминационни.

Вижте повече в интервюто!

По материала работиха Галя Георгиева и Калина Атанасова

 

Последвайте канала на

Калина Христова
721 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини