ЕК призова за незабавно означаване на съдържанието, създадено от изкуствен интелект

  • 05 юни 2023 19:13

  • 687
  • 1
ЕК призова за незабавно означаване на съдържанието, създадено от изкуствен интелект
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия призова днес големите интернет платформи незабавно да започнат да обозначават съдържанието, създадено от изкуствен интелект, съобщава БТА.

Доброволното означаване на текстове или визуални материали, генерирани от алгоритми, би трябвало да помогне на потребителите да ги разграничат от създадените от хора, каза вицепрезидентът на ЕК Вера Йоурова.

Софтуерът "е способен да създава комплексно, привидно добре обосновано съдържание и визуални материали за секунди", да генерира изображения от измислени събития или да имитира гласа на дадена личност, каза Йоурова.

Христо Грозев: С навлизането на Chat GPT ще се умножат в милиони пъти усилията на сегашните дезинформатори

"Новите технологии поставят нови предизвикателства в борбата с дезинформацията", допълни вицепрезидентът на Еврокомисията.

Интернет пплатформите трябва "да инсталират технологии, които да разпознават подобно съдържание и ясно да обозначават това за потребителите", отбеляза тя. По думите й главният изпълнителен директор на "Гугъл" (Google) Сундар Пичай е заявил, че такава технология вече е разработена.

Означението трябва да помогне да се проследява разпространението на дезинформация, генерирана от компютри.

"Когато става дума за съдържание, произведено от изкуствен интелект, не виждам как машините могат да имат свобода на словото", допълни Йоурова.

Според нея означаването трябва да започне незабавно и ще бъде извършвано на доброволна основа от компании, които са се присъединили към Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията на Европейската комисия.

Тези компании също така трябва през юли да обявят взетите предпазни мерки, чрез които да се попречи изкуственият интелект да се използва за разпространяване на дезинформация.

Г-7 се захваща с изкуствения интелект

Към кодекса за момента са се присъединили 44 компании, включително големи онлайн платформи като "Фейсбук" (Facebook), "Гугъл", "ЮТюб" (YouTube), "ТикТок" (TikTok) и "ЛинкдИн" (LinkedIn). "Туитър" (Twitter) обаче се оттегли от кодекса през май.

Мая Йорданова
687 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Отиде

2023.06.07 | 03:19

1
Вече!Това не трябваше да се сътворява и пуска от колкото сега да ни лъжете,че ще направите нещо.ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ ЕСЕС И ФАЩ!

Добави коментар

Водещи новини