Пеканов: Познавам много от новите министри, в тях виждам експерти и професионалисти

  • 06 юни 2023 11:43

  • 556
  • 1
Пеканов: Познавам много от новите министри, в тях виждам експерти и професионалисти
© Булфото (архив)

Приятели, благодаря ви за подкрепата, критиките, срещите и партньорствата през последните месеци. Служебното правителство приключва своята работа, редно и важно е управлението на страната да бъде поето от редовен кабинет с парламентарна подкрепа. Напрежението в обществото в момента е огромно по редица причини. Нуждаем се от успокоение. Утрешният ден крие много изпитания и ни трябват силни и работещи институции, за да ги преодолеем. Уважавам и благодаря на всеки един, който е помогнал за това в последните месеци, и най-вече благодаря на екипа ми за неуморните им усилия. Това написа вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, в профила си във Фейсбук.

Публикуваме цялото съобщение на вицепремиера Пеканов без редакторска намеса:

Надявам се и вярвам, че новият кабинет ще се фокусира върху ключовите задачи пред страната - следващите стъпки в европейската ни интеграция и необходимите реформи. Трябва да бъдем активни в големите европейски дискусии през идните месеци. Не на последно място - нуждата да правим повече в сферата на образованието и науката, както и по отношение на доходите и социалната закрила.

Познавам много от новите министри и в редица от тях виждам експерти и професионалисти. Надявам се да бъдат на висотата на големите задачи пред тях, но и не подценявам трудностите, пред които ще бъдат изправени.

Както съм го правил винаги, без излишни емоции, ще обърна внимание на някои от основните задачи, които изпълнихме в последните месеци. Казвам го с удовлетворение от свършеното от толкова много експерти и партньори, но и с ясното съзнание, че пред страната има още много работа и вероятно е имало начин да постигнем и повече. Трябва да останем амбициозни и устремени към успехи за България.

В края на миналата година получихме първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост в размер от близо 3 млрд. лева. Това са 24% от всички средства, с което подсигурихме ресурса за плащане на първите инвестиционни проекти. Този процент ни поставя в златната среда сред европейските държави. Имаше моменти, в които получаването на тези средства далеч не беше сигурно, а обратното щеше да има сериозни негативни последствия за бюджета.

Пеканов: За по-силна България трябва да инвестираме в образованието

Стартираха ключови програми по ПВУ. Поздравявам екипите на МРРБ и МИР, които отвориха огромни по обем процедури за гражданите и бизнеса. Започна реализацията на емблематични проекти, които бяха включени в Плана през 2021 година от предходното служебно правителство - системата за медицински хеликоптери HEMS, ВЕИ за домакинства, ВЕИ за бизнеса, финансирането за иновативни компании с печат за върхови постижения и други. Бяха финализирани тежки закони, които да спомогнат за решаването на редица проблеми в борбата с корупцията и върховенството на правото. Специално уважение заслужава министър Зарков, който се бори за тези реформи, дори когато по партийни причини парламентът ги отхвърляше. Благодарение на тази борба, в сферата на върховенството на закона беше направена първата важна крачка - приемането на механизма за разследване на главния прокурор. Надявам се да не спрем до тук, защото има още необходими стъпки.

Бяха започнати и други значими реформи. Горд съм, че създадохме Съвета за икономически анализи, който да информира българското общество за важните икономически дебати и да дава предложения как България да се развива по-успешно. Надявам се, че работата му ще продължи. Изключително много труд беше положен от работна група, която най-после изготви дефиницията за енергийна бедност, взимайки най-добрите стандарти от европейските страни, за което благодаря на доцент Теодора Пенева. Последният детайл по тази дефиниция за енергийна бедност е кое министерство ще я администрира, като това политическо решение ще трябва да вземе новият кабинет, но смятам най-подходящо би било социалното министерство. Пред финализиране е и докладът от Комисията за енергиен преход, където редица експерти, водени от доцент Мария Трифонова, изработиха този стратегически документ, чието финализиране ще зависи от последващите решения в сектор енергетика.

След като бяха одобрени всички 10 от 10 оперативни програми през есента, по 8 от тях вече има стартирали процедури - с това и свеж финансов ресурс за икономиката, бизнеса и хората. За да се случи това, основна заслуга има дирекция Централно координационно звено в Министерския съвет - ключова структура, която от години обезпечава административно успешното изпълнение на европейските програми в България и която се ползва с голямо доверие в Брюксел.

Най-важни за мен бяха срещите с хората. Проведох десетки срещи с над 400 млади хора, в училища, университети и в Министерския съвет. Разговаряхме за Европа, еврозоната и глобалните проблеми. Нуждаем се от повече интеграция, а не от по-малко.

Моя мисия беше да покажа, че много от страховете ни често са преувеличени - например тези от еврото. Имаме още работа в това направление, но се надявам, че съм дал своя принос. Това е важен приоритет за страната ни, но за успешното приемане на общата европейска валута ще трябва още техническа подготовка и по-добър синхрон на институциите. И най-вече разбирането, че включването ни в световните процеси не значи по-малко суверенитет - значи повече такъв. Означава да бъдем активни, достойни и горди с позициите си. Това е България на бъдещето - уверена в себе си, компетентна и силна. Всички заедно трябва да продължим да работим всеки ден, за да я изградим.

Последвайте канала на

Владимир Василев
556 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Смешко

2023.06.06 | 12:15

1
Ти какъв си натегач смешен

Добави коментар

Водещи новини