Петър Стоянов: Една нация е силна тогава, когато има общ национален проект

  • 12 май 2023 19:47

  • 392
  • 6
Петър Стоянов: Една нация е силна тогава, когато има общ национален проект
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Една нация е силна тогава, когато има общ, приемлив за всички и перспективен национален проект. Това каза Петър Стоянов, президент на България в периода от 1997 до 2002 г., на премиерата на документалния филм „Петър Стоянов. Свободният президент“. Събитието се състоя тази вечер в галерия „Сан Стефано“.

„Миналото е изключително важно. Да стъпим на нашата славна история е изключително важно. Но не по-малко важно е чувството на солидарност на гражданите на една държава, на нашата малка държава България, чувството, че имаме общ, привлекателен за всички ни и перспективен национален проект. И този национален проект е членството ни в НАТО и Европейския съюз и чрез него – подобряването и на стандарта на живот, подобряването и на цялостния психологически климат в България, ако щете - да бъдем по-добри, по-възпитани един към друг“, коментира Стоянов. 

Заливащите ни фалшиви новини, цинизма, с който се поднасят повечето неща, случващи се у нас и извън нас, лековерието, с което твърде много наши съграждани се отнасят към тези лъжи и са готови да ги приемат - всичко това в много голяма степен ме засяга лично, каза още Петър Стоянов.

Петър Стоянов посочи най-важната последица от Съединението

Сценарист на документалния филм, част от поредицата „БНТ представя“, е Надя Обретенова, режисьор е Димитър Шарков, а оператор – Пламен Герасимов.

„Вероятно мнозина от вас са наблюдавали тази рубрика и знаят с какво внимание и по какъв начин ние подхождаме към знаковите личности от България от сега и от близката ни история“, каза Обретенова. „Правила съм много документални филми, но този филм е особен“, допълни тя.

Културата на спомена е по-важна от самия спомен, каза генералният директор на БНТ Емил Кошлуков. „Всяка общност, всеки народ в своята колективна памет съхранява това, което е важно. То не е задължително да е история. Паметта се различава от историята. Някои неща ги помним, някои ги забравяме, някои се опитваме да ги потиснем“, посочи той. По думите му, съхраняването на днешната памет е мисъл за това как  тя да остане занапред.

„Ние в БНТ вярваме категорично, че трябва да остане паметта, споменът за важните определящи събития, фигури, истории и разкази“, коментира Кошлуков. Днес решихме да напишем разказа за Петър Стоянов, защото вярваме, че в бъдещето, когато нас  няма да ни има, трябва да формираме паметта, спомена такъв, какъвто в културната ни памет би трябвало да се съхранява, каза още генералният директор на обществената телевизия.

Филмът, озаглавен „Петър Стоянов. Свободният президент“, е с участието на Кирил Маричков, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Милена Славова, Иван Ибришимов и др. Той ще бъде излъчен по БНТ1 на 17 май. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
392 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
КОШЛУКОВ

2023.05.12 | 23:19

4
СЧУПЕН КОКАЛ НЕМА ДА ОСТАВА ОТ ПСЕТО БЪЛГАРСКИ Г О ВНОЯД! КАМО ЛИ ПА СПОМЕН?! :)

2023.05.13 | 01:19

6
Яж си говната и мълчи!
ЛА Й НАРНИК

2023.05.13 | 00:14

5
ПЪЛЕН С Л АЙ НАРИ!
А ТИЯ ПРОЕКТИ Л АЙ НА

2023.05.12 | 22:50

3
НА ЙОЛО ДЕНЕВ ГИ СЕРВИРАЙ! ЧЕ Е ДЪРТ И НЕ МОЖЕ ДА ИЗБЕГА ВЕЧЕ ОТ Л АЙ НАРНИКА :)
ЧИ ФУТ СКА ПАН

2023.05.12 | 22:45

2
ЗАПЛАТИТЕ У ГЕРМАНИЯ СА 3500 ЕВРО. Я СИ Е БИ МАЙКАТА И ПРОЕКТА! :)

2023.05.12 | 22:04

1
Точно когато най много политици се заявявят като евроатлантици точно тогава е най големия разкол в държавата

Добави коментар

Водещи новини