Петър Стоянов посочи най-важната последица от Съединението

  • 06 септември 2022 09:25

  • 1590
  • 5
Петър Стоянов посочи най-важната последица от Съединението
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Първата и най-важна очевидна последица от Съединението, че ние осъществяваме част от националния си идеал. Това заяви в студиото на "Денят започва" президентът Петър Стоянов (1997-2002).

"Съединението има много голямо значение и за самочувствието на българския народ, защото това е първото голямо изпитание пред новата българска държава, пред княжеството и след това пред обединена България. Тогава нашият национален елит се справя блестящо - и в дипломатическо, и във военно отношение. С победата на България при Сливница се подпечатва актът на Съединението", каза Стоянов.

Историк: Хората в Пловдив са живеели добре, но са имали нужда от свобода

Националният елит включва в себе си и политическия елит, но включва също така интелектуалци, журналисти, писатели, видни хора, подчерта той.

"За мен националният елит живее с чувството, че има отговорности - преди всичко към нацията. Това не може да се изисква от останалите хора, които имат чувството, че живеят само с права", коментира президентът.

Съединението, освен всичко друго, напълно обърква дотогавашната представа на българина за политика, тъй като политическият елит у нас е разделен по темата, коментира Петър Стоянов. По думите му оттогава до днес българското общество се разделя на русофили и русофоби.

"Не бих казал, че историята се повтаря - моето недоумение идва от това, че почти 140 години след Съединението продължаваме да си задаваме един и същи въпрос - за отношението към Русия."

Днешната национална кауза не е толкова романтична, колкото е била каузата за Съединението, смята Петър Стоянов.

"Днешният национален идеал е по-висок стандарт, добър и сигурен живот за българските граждани със съзнанието, че живеят в една държава на справедливостта и на върховенството на закона. Може да звучи клише, но ако ние постигнем този скучен галед национален идеал, ние се превръщаме в онези държави, към които днес емигрират нашите млади хора".

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1590 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Бай Иванко

2022.09.06 | 11:40

5
Този са го поканили да говори общи приказки! Дъра - бъра и толкова.

2022.09.06 | 10:10

4
КОН, КОН БЕ КОН. КОНЬОВЕ
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.09.06 | 09:57

3
ПРИПОМНЯМ! По онова време Всички западни държави приветстват съединението ни а САМО РУСИЯ Е БИЛА ПРОТИВ! Русофили долни, това е ФАКТ :) ✌ ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ. СЛАВА УКРАИНИ, ГЕРОЯМ СЛАВА! ДОЛУ РУСКЕНЕФА !
Йово

2022.09.06 | 09:52

2
Какъв парадокс. Петър Стоянов и Румбата Радев. И двамата Президенти! Вселената и под дъното. Какво падение за България. Да стигне Радев да й бъде начело. Пропадане страхотно.
Тракиец

2022.09.06 | 09:45

1
Щеше да е по добре за Пловдивчани ско не бяха се обединили със София

Добави коментар

Водещи новини