Никола Стоянов: Очаквам юни или юли да имаме едноцифрена инфлация

  • 10 май 2023 10:11

  • 288
  • 0
Никола Стоянов: Очаквам юни или юли да имаме едноцифрена инфлация
© Нова тв

За март инфлацията е 14%, което е по-малко от тази през септември -  18,7%. Очаквам още юни или юли месец да имаме едноцифрена инфлация - под 10%. Към края на годината целта ще е между 5 и 7%. Един от най-големите успехи на правителството е овладяването на цените на газа и респективно на горивата. Това каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов за "Твоят ден".

По думите му е започнала тенденцията за постепенен спад на високите цени на горивата.

"Много би било добре за държавата да има редовно правителство. Служебният кабинет не може да прави дългосрочни планове и политики. Политическата нестабилност е именно липсата на планиране", заяви той. И допълни, че в парламента ще бъде внесен проектозакон за надценките.

Министърът на икономиката: Не подкрепям ръст на данъците

"Това значи от 17 продуктови групи да има поне по един артикул с минимална надценка - до 10%. Ще бъдат забранени обратните фактури, за да не си увеличават изкуствено печалбата веригите. В рамките на май е реалистично този проект да влезе в парламента и би трябвало бързо да мине", прогнозира министърът. 

По темата за възможен търговски картел министърът сподели, че това ще определи КЗК, но ясно се вижда, че цените на едро и дребно падат.

"Бяхме постигнали поне да не се качват цените повече. Във веригата на доставки от цени на едро и цени на дребно се случва нещо. КЗК трябва да прецени дали има непазарни съглашателства. Стремим се да покажем къде е проблемът и да упражним контрол. В началото съотношението между проверки и открити нарушения на КЗП беше 95%, а сега е 25% два месеца по-късно", заяви Стоянов.

И уточни, че чрез сайта за проследяване на цените информацията е на едно място и може да се направи анализ, но и регулация. 

Според него забраната за украински внос е породена от липсата на реализация на родните производители и залежаване на продукция по складовете.

"Няма повишаване на цени и недостиг на стоки. Категорично бюджетен дефицит от 3% е възможен. Имахме план да предложим тъкмо бюджет с такъв дефицит, но решихме да дадем картината каквато е, на базата на техните решения", посочи министърът. И бе категоричен, че е възможно България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
288 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини