Никола Стоянов: Ще оставим на следващото редовно правителство Национална концепция за дуалното обучение

  • 04 април 2023 14:22

  • 467
  • 2
Никола Стоянов: Ще оставим на следващото редовно правителство Национална концепция за дуалното обучение
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Ще оставим на следващия редовен кабинет Национална концепция за дуалното обучение.

Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет по време на форум-дискусия, организиран от Клъстер Тракия икономическа зона днес. По думите му това не е тема, която може да се реши за година или две и е необходим национален компромис и приемственост по нея. Проектът е изготвен след анализ на австрийския и швейцарския модел у нас. „Важно място в концепцията ще имат държавните публични предприятия. Досега те са стояли извън този процес, а и държавата има механизъм да ги насърчи да участват“, подчерта министър Стоянов.

„Надяваме се това да доведе до допълнително популяризиране на инициативата и да подтикне не само повече частни компании да се включат, но и повече родители да се доверят на тази система на обучение“, коментира още той. Министър Стоянов добави, че е необходимо да се натрупа критична маса от участници в проекта, защото до момента базата данни на Министерството на икономиката и индустрията показва, че само 89 работодатели имат интерес да обучават чрез работа, а общият брой ученици включен в инициативата е под 500. 

Министър Никола Стоянов: Стартираме проект за дуално обучение на национално ниво

Участниците в днешния форум дискутираха факта, че технологиите във фирмите изпреварват обучението и това налага промени в образователните програми. Те се обединиха около мнението, че е необходимо държавата и бизнеса да обединят усилията за рестарт на професионалните гимназии, като компаниите следва да участват активно в този процес. В тази връзка министър Стоянов каза, че „в годините много компании са направили усилия в правилната посока, но самостоятелно. Затова с тази концепция и общи действия бихме могли да постигнем резултати за кратко време“.

Тракия икономическа зона е най-големият индустриален парк у нас и обединява над 200 предприятия, в които са заети 45 000 човека. В днешното събитие участваха президентът на Република България Румен Радев, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, представители на общинската и областната администрация, ръководството на Клъстер Тракия икономическа зона и други, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
467 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.04.04 | 15:11

2
По скоро изчезвайте от МС и отивайте да дуате бе дуалисти.

2023.04.04 | 14:39

1
Максималната държавна заплата да е две средни заплати.

Добави коментар

Водещи новини