Илхан Кючюк: Европа посреща този 9 май по-обединена

  • 09 май 2023 10:10

  • 239
  • 0
Илхан Кючюк: Европа посреща този 9 май по-обединена
© Фейсбук/Илхан Кючюк

Европа посреща този 9 май по-обединена, заяви пред БНР Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е, евродепутат от "Обнови Европа".

"Картината е многопластова. Има нюанси, които пораждат смесени чувства и интерпретациите могат да бъдат също толкова смесени. Цивилизованият свят не прави рязко разграничение. Без Деня на победата много трудно, дори невъзможно, да се говори за съвременна Европа. На въпроса "Кое от двете събития е по-важно" - аз бих казал "И двете". Едното води след себе си другото", коментира той в предаването "Преди всички".

"Войната в Украйна показа на ЕС, че трябва да потърси всички сили за консолидация - въртешни, интелектуални, политически, социални, за да се изправи не просто за 1-2 дни, а много продължително. Посланията, които даде Европа - политически, бяха именно в тази посока - че тази война е европейска. Европа е проект на мира и трябва да се върнем към идеята за мир. Но този мир може да бъде само справедлив, когато не се нарушават териториални граници, когато се зачита идентичността, суверенитета на една държава. Затова толкова много ЕС залага на идеята за интеграция", отбеляза Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е

Според него колкото и да се обвинява европейския проект, че действа бавно и неефективно, когато говорим за взимането на важни решения, тези обвинения са нереалистични. 

Евродепутатът коментира и случая с недопускането на колегата му Андрей Ковачев в РСМ:

"Няма нормално обяснение да не се допусне български гражданин, член на ЕП. Няма основание да не бъде допуснат. Как искаме тези отношения да се придвижат напред?", попита той. 

По думите му наред с многото положителни неща, се вижда, че един конкретен случай може да заличи всичко направено във времето. 

"И при нас има сили, които искат да вървят напред с ясен, позитивен, ангажиращ дневен ред, и такива, които искат да ни връщат назад. Няма много съществена разлика от гледна точка на силите, които действат. И в двете страни има партии, структури, хора, които не искат добросъседските отношения да бъдат добре. Най-важното за България и за всички, които държат на цивилизовани отношения, е човешките права да бъдат във фокуса". 

Според евродепутата основното, което трябва да бъде направено в РСМ, са действия, свързани със законодателството, и политическа воля. 

Той е категоричен, че противопоставянето не е решение: 

"Ако искаме да имаме европеизирани Балкани, всичко това минава през разумен диалог със страните от Западните Балкани". 

Две събития пред МОЧА: Искаме български паметник!; На шестивието на „Безсмъртния полк“ дойде Митрофанова

За политическата ситуация в България, Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е заяви, че му се иска да има правителство. 

"Проблемите стоят на българската маса в ЕС. Очакванията са България да бъде компетентен член на Съюза с инициативи, с идеи, с активно участие. Служебният премиер има определени правомощия и той се възприема като временен в Брюксел. Всеки иска да разговаря с постоянния - този, който може да поеме ангажименти. Политическата криза не помага за това да вървим по-бързо и да печелим по-голямо доверие сред нашите партньори". 

Страната е изправена пред много тежка криза и задълбочаваща се конфронтация, отбеляза още той и добави, че когато една нация е разделена, това означава и разделен политически елит. Според него по този начин страната няма как да успее нито с Шенген, нито с еврозоната. 

"Мисля, че България трябва да избере пътят на развитието. Нито политическото его, нито личните цели на която и да е партия трябва да бъдат поставяни пред тази тежка криза". 

За случая с опита за покушение над главния прокурор, Кючюк коментира:

"Това разяжда тежко българската национална сигурност. Опитът за покушение над главен прокурор не е добър демократичен знак". 

Последвайте канала на

Десислава Станева
239 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини