Как ИТН стъпи на бариерата и откъде дойдоха новите гласове за „Възраждане“?

  • 03 април 2023 13:47

  • 4983
  • 6
Как ИТН стъпи на бариерата и откъде дойдоха новите гласове за „Възраждане“?
©
Слушай новината Слушай новината

Агенция „Галъп“ публикува демографските профили от exit poll на избирателите, упражнили правото си на вот на 2 април.

Проучването е направено за „Нова броудкастинг груп“, БНТ, БНР и „Инвестор.бг“.

Социолозите представят част от възможните първоначалнио изводи и хипотези по отношение на масивите гласове. Делът на „не подкрепям никого“ участва в калкулациите.

Откъде „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ спечели около 100 хиляди нови гласа? 

Основният прилив на нови гласове идва от хора, които преди това са гласували за „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ – може би над 30 хиляди души. Останалите идват за сметка на негласували (в това число и гласуващи сега за пръв път), гласували предния път за ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в или за БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и т.н.

Къде ПП-ДБ загуби гласове и не достигна механичния си сбор от миналия вот? 

Прегледът на резултатите показва, че 20,7% от общия вот вчера е съставен от хора, които на предните избори са гласували за ПП. Това е на практика идентично на електоралния корпус на партията, т.е. привържениците на ПП от предишния вот по-скоро отново са излезли да гласуват. Привържениците на ДБ също – макар и може би малко по-колебливо (6% от вчерашния вот е съставен от такива хора). От друга страна, обаче, в близо 83% от случаите привържениците на ДБ са гласували именно за ПП-ДБ, докато при ПП делът на повторилите вота е малко по-нисък – 76%.

Как ИТН стъпи на бариерата? 

Първият прочит показва, че около 70 хиляди от хората на ИТН са такива, които и предния път са гласували за тази партия – това явно е базисната нейна подкрепа. Сред останалите дялове от подкрепата им личат около десетина хиляди, идващи от ПП.

Така, в крайна сметка, оказва се, че тези около 80 хиляди гласа по-малко от механичния сбор на ПП и ДБ се коренят може би в донякъде по-ниското гласуване на ДБ, но пропорционално повече – на ерозия в подкрепата на ПП и пренос на гласове от ПП в посока на други, главно протестно и наказателно звучащи, формации.

„Не подкрепям никого“ 

Ръстът на „не подкрепям никого“ в абсолютни гласове е видим. Както обикновено, това е група с по-неясен профил, но видимо по-млад. Повече от гласувалите по този начин на предишни избори са подкрепяли ПП, а по-малко - ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в.

Решението за гласуване

Както и на миналите избори, общо 25,2% са взели решението в последните дни или в последния ден. Това са условно около 650 хиляди души. Този тип избор е осезаемо застъпен при партии като „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ и ИТН, например.   

Демографията

Сред по-младите групи ПП-ДБ е първа сила. И двете основни коалиции обаче с времето започват да придобиват профил, близък по възраст, до общия за вота – с по-добро представяне на ПП-ДБ при младите и на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на – при по-възрастните. При младите, по традиция добре се справя и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с. „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ пък като че ли черпи енергия в по-голяма степен от средните възрастови групи, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е – от високите.

При висшистите ПП-ДБ е първа сила. В същото време обаче, солиден дял висшисти личат и при формации като "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател". В София коалицията ПП-ДБ отчетливо побеждава ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. Реципрочна е картината в селата. Градовете са оспорвани между двете сили.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
4983 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
време е накой да отговаря в тази държава

2023.04.04 | 08:52

6
Гласовете на итн са купени купени от дпс /герб/и от мъртвите души от името на които гласуваха дпс .Деппутатите на итн са депутати на ДПС.
ТИТИ

2023.04.03 | 15:17

1
Новите гласове за Възраждане , дойдоха от разочарование от ДБ избиратели . Аз съм една от тях !

2023.04.03 | 16:42

5
и там ли намери да се набуташ,при мангала копейкоффф

2023.04.03 | 16:01

4
Честита победа на Възраждане!

2023.04.03 | 15:55

3
Слава на Коцето!
Майтапчи Йово

2023.04.03 | 15:22

2
Брях ма' му... навсякъде все виШисти, ама дали знаят и да работят толкова, колкото и да крадЯт:)))?!?

Добави коментар

Водещи новини