Външният министър за Северна Македония: Топката е в тяхното поле, надявам се да се вразумят

  • 28 март 2023 17:41

  • 1544
  • 5
Външният министър за Северна Македония: Топката е в тяхното поле, надявам се да се вразумят
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

Не мисля, че дипломацията ни е действала бавно. Очаквам преди Великден да се разреши този въпрос. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ служебният министър на външните работи Николай МилковНиколай МилковНиколай Милков е роден на 10 декември 1957 г. в София.   Завършил е Френската гимназия в София, във връзка със случая със задържаните български рибари в Румъния.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1023

Разбрахме за арестуваните рибари на 24 март на обяд. Веднага беше изпратена нота и беше поискана информация от румънското министерството на външните работи. Свързахме се и с румънските гранични сили и със самите арестувани. С тях са се държали добре, не е имало никакви проблеми. Няма оплаквания от страна на рибарите. Те бяха освободени на 25 март вечерта, но корабите засега остават там, заяви Милков.

Последната информация от днес е, че тече разследване. Ние сме готови да окажем съдействие. Трябва да се установи най-точно местонахождението, на което са арестувани рибарите, какъв е бил уловът и всичко това да се съпостави с нормативната база. Надявам се, че всички тези неща ще приключат с позитивен резултат. Засега не виждам особена заплаха. Ако се наложи, посолството ни има списък с адвокати, които са компетентни по темата, добави външният министър.

По думите му през последните месеци има ескалация и натрупване на напрежение в отношенията между Северна Македония и България.

Свидетели сме на редица враждебни актове, които са несъответстващи на разбирателството между двете държави. Надявам се да се вразумят от гледна точка на това, че те трябва да мислят за европейската перспектива пред страната им. Топката е в тяхното поле. Те нямат срок за изпълнение на т. нар. френско или европейско предложение. Когато го изпълнят, тогава ще бъде дадено началото на първия етап на преговорите за присъединяването им към Европейския съюз. А след това има много форми и начини да бъде контролирано предложението, подчерта министърът на външните работи.

Външно с остра реакция след заличаването на българския клуб в Битоля

Николай МилковНиколай МилковНиколай Милков е роден на 10 декември 1957 г. в София.   Завършил е Френската гимназия в София, коментира и организацията на предсрочните парламентарни избори на 2 април в чужбина.

Най-напред тръгнаха машините за гласуване за най-далечните дестинации, което означава, че те ще пристигнат навреме там. Не са тръгнали машините за европейските дестинации, които ще бъдат доставени с бусове, без да зависими от транспортни и спедиторски компании, поясни той.

Командированите служители ще бъдат снабдени с всички необходими книжа. За първи път командироваме толкова много представители на държавата – 534 души, каза Милков. Той съобщи, че в чужбина са разкрити 737 секционни избирателни секции, разположени в 61 държави, като в секциите в изборния ден ще работят над 4110 души.

Константин Тодоров
1544 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.03.28 | 20:19

5
Два милиона французи в Париж, за да свалят Макрон, който изпраща 15 000 полицаи, за да потушат протестите-Идва края на диктаторите в Европа и техните медии лакеи

2023.03.28 | 19:35

4
Само ВГъзраждане, 3333% :)

2023.03.28 | 19:13

3
Възраждане 33%

2023.03.28 | 18:13

2
Винаги е впечатляващо когато външен министър коментира външнополитически проблем използвайки футболна терминология. Веднага ти става ясен и проблема и подхода и министъра и които го е назначил. И помнете Гордиевия възел не се развързва.
РУМЕН

2023.03.28 | 17:56

1
Що маке все е лайно!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини