Ивайло Калфин: Изявлението на МФ бе изненадващо и некомпетентно

  • 17 март 2023 21:36

  • 1466
  • 5
Ивайло Калфин: Изявлението на МФ бе изненадващо и некомпетентно
©
Слушай новината Слушай новината

"Русия не е страна по Международния съд в Хага и това беше техният отговор. Ефектът от това решение би бил, че при посещение на Владимир Путин, то би могло да бъде арестуван. Очевидно това няма да се случи, така че смисълът е политически към всичко това, което се случва в Украйна. Обосновката на съда е, че има доказателства, че хиляди деца са изведени от Украйна и са заведени от Русия", каза бившият външен министър Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му това е откровено нарушение на международното право.

А инфлацията у нас и високите цени той коментира така: "Скептичен съм за всички административни мерки, свързани с тавани на цени и надценки, защото видяхме какво се случи в Унгария. Това, което може да се случи, е повече прозрачност - да се знаят нивата на цените на различните места, да има прозрачност как се правят надценките. Това би трябвало да стане с участието на държава, търговци, за да видят хората дали има спекула."

Издадоха заповед за арест на Владимир Путин

"В малките квартални магазини също не е по-евтино. Така че не става въпрос само за веригите. Те не могат да определят нивото на целия пазар, те поскъпват навсякъде, което означава, че малкият магазин слага подобна надценка", допълни Калфин в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че може и да има вероятна спекула.

"Но колкото по-неясно е защо и как се формира една цена, толкова повече може да се говори за спекула. В началото - основната причина за инфлацията бяха горивата и хранителните продукти, но тези, които се изнасяха от Русия и Украйна, като зърното. А сега двигателите на инфлацията са навсякъде. Не става въпрос само за горива и енергоизточници", подчерта бившият министър.

Според него проблемът с ниското заплащане не е само в КЗП, но и на много места в публичния сектор.

"От друга страна - самата институция понякога не си върши добре работата, наскоро чух и за случаи, в които се включва в различни атаки срещу различни бизнеси. А КЗК би трябвало да следи да няма картелни споразумения на пазара. Той е достатъчно голям, но ако там преценят, че има такова нещо - би трябвало да действат. За съжаление, работата на тези органи през последните години не водят до високи реформи", поясни Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска.

И е категоричен, че трябва да има публичен контрол върху тези институции.

"Изявлението на Министерството на финансите е изненадващо и некомпетентно. Някакъв доклад бил изтекъл какви огромни рискове имало за държавата - когато ти говори министърът на финансите, това значи много. Това не е класифициран документ, който следва някакви правила за разпространение. Изведнъж 2 седмици преди изборите служебното министерство започва да пише Бюджет, да обяснява какви ще са данъците - това не е тяхна работа", добави той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1466 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.03.18 | 15:18

5
НИКОЙ НЕ РАЗБИРАТЕ ОТ ФИНАНСИ ОСВЕН ГН АСЕН ВАСИЛЕВ НЕСЕ ПРАВЕТЕ ЧЕ ЗНАЕТЕ ЩЕВЕ ПСУВАМ НА МАЙКА ТЪПАЦИ
678У7Й67

2023.03.17 | 23:31

3
РЕВАТ БГ МАТРЬОШКИТЕ,КАКВО ДА ОЧАКВАШ ОТ ЧЕРВЕНИ МАЙКОЕБЦИ.
ZeЛЕвСКИ

2023.03.18 | 07:32

4
БОЙ ПО оКРАИНСКИТЕ ХОХЛИ-НАЦИТА, ЧИФУТИТЕ, ЕВРОгЕЙСКИТЕ ПРОПАГАНДАТОРИ, КРАВАРИТЕ И ТЕХНИТЕ ТЕЛЕТА В Република България.... ТОВА Е ПРАВИЛНИЯ ПЪТ….. МУ-ХА-ХА

2023.03.17 | 22:04

2
и твоето лайно още вони в нои, така, че плужеко, марш обратно в дупката, боклук нещастен. и семето ти ще плаща за твоите безбразия.

2023.03.17 | 22:04

1
и твоето лайно още вони в нои, така, че плужеко, марш обратно в дупката, боклук нещастен. и семето ти ще плаща за твоите безбразия.

Добави коментар

Водещи новини