Фандъкова: Метрото промени София и я превърна в съвременен европейски град

  • 25 януари 2023 12:30

  • 341
  • 4
Фандъкова: Метрото промени София и я превърна в съвременен европейски град
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

За мен метрото е най-важният стратегически проект, който промени София и я превърна в съвременен европейски град. Метрото повиши качеството на живот в много от кварталите. Това заяви в интервю за БТА кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска по повод 25-ата годишнина на софийското метро, която се отбелязва на 28 януари.

Днес метромрежата е 52 км, три диаметъра, с 47 станции и обслужва над 350 хиляди души дневно, посочи Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска. Тя каза, че в момента се строят три км метро към кв. „Левски Г", предстои изграждането на нов участък към „Слатина". За мен метрото е проектът, с който променихме София, и той винаги е бил стратегически приоритет в работата ми, заяви кметът.

За годините, през които е кмет, Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска успява да защити над 2,5 млрд. лв. за строителство на метрото и за подвижен състав, като от тях около 400 млн. лв. са собствените средства, осигурени от бюджета на Столичната община.

По думите на кмета основно предизвикателство пред целия градски транспорт през последните две-три години е неговата издръжка. По време на ковид пандемията не само не спряхме работата на градския транспорт и на метрото, а напротив - не разредихме линиите, защото София е голям град и исках да бъдат осигурени всички дейности в града. Наложи се да дофинансираме чувствително градския транспорт, в това число и метрото, посочи Фандъкова.

Йорданка Фандъкова: София е лидер в развитие на енергийни проекти с цел зелена трансформация в България

Метрото е огромен и успешен проект, който се случва благодарение на усилията на много хора, посочи столичният кмет. За да може да се случи, първо са градоустройствените процедури и след това финансирането, подчерта кметът Фандъкова.  

Тя каза, че по време на ковид пандемията е имало месеци с 2/3 спад на пътуващите, като едва сега започва връщане на 90% на пътниците. Тези кризи в продължение на три години бяха изключително сериозни. Смятам, че се справихме, защото положихме огромни усилия да следим и да ръководим този процес ежедневно с цената на точни разчети, строга финансова дисциплина, на чувствително намаляване на разходите и финансовата подкрепа от бюджета на общината за метрото, посочи Фандъкова.

През 2023 г. ще са готови два ключови плана за развитие на метрото. Нова отсечка от метростанция „Люлин" към Околовръстния път, с една междинна станция, която ще обслужва втори и трети микрорайон в „Люлин", както и участъкът на метрото към Студентски град, информира столичният кмет. По думите ѝ главният архитект на София вече работи по подробния устройствен план на трасето от бул. „Черни връх" през кварталите „Кръстова вада", „Витоша ВЕЦ Симеоново" до Студентски град. Това ще бъде голям успех за тази част на града, подчерта Фандъкова. 

Тя изрази надежда, че и управляващите след нея ще имат разбирането, че с метрото се развива целият град и няма да спрат и блокират работата. Защото метрото не е даденост, а е резултат от визия за развитието на града и много сериозна политическа воля това да се случва, каза Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
341 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.25 | 13:33

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
КРАДЛО

2023.01.25 | 13:28

3
ЩО СЧУПИХТЕ ЦИМЕНТОВИТЕ ЧЕШМИ В СВЕТА ТРОИЦА И СЛОЖИХТЕ ЛАМАРИНЕНИ :)
КРАДЛАТА!

2023.01.25 | 13:27

2
ОКРАДИ СОФИЯ И АТАКАТА ОТКРАДНАХА ПЕЙКИТЕ ОТ ЗАПАДНИЯ ПАРК!

2023.01.25 | 13:08

1
Да, и трите ти присъди за почистване и лош въздух правят модерна София?

Добави коментар

Водещи новини