Фандъкова: Промяната за по-евтини карти за ученици и пенсионери е добра, но има въпросителни

  • 26 януари 2023 12:17

  • 1087
  • 3
Фандъкова: Промяната за по-евтини карти за ученици и пенсионери е добра, но има въпросителни
© Булфото (архив)

Столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска определи решението от вчера на Министерския съвет (МС) за облекчаване на разходите на хората за пътуване в обществения и междуселищния транспорт като добра идея, която трябва да бъде обсъдена с държавата в детайли.

Много са въпросите ни към авторите на тази промяна, която е чудесна, насочена е към облекчаване разходите на хората, коментира пред журналисти Фандъкова и съобщи, че днес представители на общината ще бъдат на среща в транспортното министерство за обсъждане на детайлите по решението на МС. Идеята е да бъдат облекчени хората, като това да не става за сметка на градския транспорт, т.е. държава да поеме дофинансирането, което градският транспорт би загубил от една такава мярка, отбеляза Фандъкова.

Категорично: От 1 февруари градският транспорт за ученици и пенсионери поевтинява

Вчера служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев съобщи пред журналисти, че от 1 февруари всички деца до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в обществения градски транспорт и междуселищния транспорт. Решението бе взето на заседанието на МС вчера. Мярката влиза в сила в началото на февруари, ще продължи до края на календарната година и ще засегне децата до 10-годишна възраст.

"Всички учащи ще пътуват със 70 на сто намаление, досега пътуваха с 20 на сто. Увеличихме и компенсациите за намалено пътуване за хората в пенсионна възраст от 20 на сто на 40 на сто", обяви още вицепремиерът Алексиев. "Бюджетът на мярката е 73 млн. лева. Те са осигурени главно от свръхпечалбите, които събрахме от рафинерията в Бургас", допълни още той. Алексиев посочи още, че МС е увеличил с допълнителни 27 млн. лева компенсациите за т. нар. нерентабилни линии от междуселищния превоз, за да може всички пътници да имат достъп до необходимия им транспорт. 

Очакваме с интерес детайли на решението на МС, имаме много въпроси и е важно да се уточнят процедурите от този момент до края на годината и да се предвидят решенията за след декември – в началото на следващата година по отношение на това какво ще се случи с отстъпките и цените, коментира Димитър Дилчев, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност. Той напомни, че ЦГМ продава превоз документи по наредба, гласувана от Столичния общински съвет.

В отговор на въпрос за възможността да бъдат върнати едномесечните карти за метро и за една линия, Дилчев предположи, че заради новите обстоятелства след вчерашното решение на МС темата отново  ще бъде разгледана от Столичния общински съвет и ресорната комисия.

По негови данни за миналата година малко под 4000 месечни карти са продадени на ученици на възраст от седем до десет години, което средно е малко под 400 карти месечно. До момента държавата даваше 20 процента отстъпка от цената на превозните документи, в момента дава 40 процента, Столичната община вече е дала 80 процента отстъпка на превозни документи за пенсионери и по тази причина за промяна в цената не можем да говорим, уточни Дилчев.

Според него решението на МС дава минималните отстъпки, които следва общините да представят на гражданите от цената за редовна тарифа, а не от цената, която хората плащат за карта. Той даде пример, че ако месечната карта в София е 50 лева, при 40 процента отстъпка, която се дава, картата за пенсионер трябва да е 30 лева. В момента в София тя е десет лева, напомни Дилчев и отново повтори, че общината вече е направила 80 процента отстъпка от цената за редовна тарифа. В момента учениците пътуват с 60 процента отстъпка. Най-важното е какъв процент от тази отстъпка, която ще трябва да даваме, ще бъде компенсирана от държавата, защото, в противен случай, гласуваната от МС отстъпка ще трябва да бъде поета от общините, каза още Дилчев.

Столичният кмет и изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност направиха коментара си след участие в конференция в УАСГ, посветена на 25 години от създаването на столичното метро.

 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1087 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Хаха

2023.01.26 | 14:02

3
Гернаджииска та подлога фандъкова нали винаги демонстриране че мисли за хората но това е било чиста лъжа
БГ

2023.01.26 | 13:14

2
Fun-дъкова е страшна лисица "ни лук яла ни лук мирисала"....за 10г. не можа да реши проблема с децките градини сега ще прави намаление 50ст.Тя е една от най голямите схемаджийки на Герб....Трябва незабажно и тя към сливенския затвор да заминава!!!

2023.01.26 | 12:29

1
НЯМА ВЪПРОСИТЕЛНИ! СТИГА ПРОСИ ПАРИ ОТ ДАНЪКОПЛАТЕЦА! ГРАДЪТ Е НА ГРАЖДАНИТЕ НЕ ТВОЙ!

Добави коментар

Водещи новини