Енергийната комисия в НС обсъжда предоговарянето на Плана за възстановяване

  • 11 януари 2023 21:31

  • 537
  • 2
Енергийната комисия в НС обсъжда предоговарянето на Плана за възстановяване
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министерският съвет ще има да задача да преговаря за нови ядрени мощности, да въведе система за компенсиране на високите цени на горивата и да предоговори плана за възстановяване и устойчивост, решиха депутатите от енергийната комисия към парламента. Служебният министър на енергетиката се обяви срещу пълното предоговаряне на плана.

Пети час продължава заседанието на комисията. До момента депутатите решиха да се компенсират не разходите за горива, а разходите за транспорт, и то на най-уязвимите групи. Това ще стане чрез схема, разработена от финансовото министерство - ще се взимат част от приходите от продажбата на петрол с руски произход, които ще се разпределят през фонда за енергийна сигурност към програми, изработени отново от финансовото ведомство.

"Някаква ваучерна система, някакаво подпомагане през социално министерство, би могло да се представи таргегтирано. В тази връзка може един текст направо, ако се обедините, че събраните вноски по член 1 в закона се изразходват по програми, одобрени от МС за компенсиране примерно на разходите за гориво на най-уязвимите групи от населението", предложи Людмила Петкова - заместник-министър на финансите.

Министър Христов за ПАВЕЦ "Чаира": Ситуацията е много тежка, трябва ни стратегическо решение

По-рано днес депутатите приеха решение да преговарят относно изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" с американската компания "Уестингхаус".

Продължава и темата с предоговарянето на Плана за възстановяване или да бъде извършена частична ревизия. По думите на енергийния министър сега можем да настояваме да се намали процентът на замърсяване от въглищните централи, така че да не се налага затварянето на 40% от тях и уволнението на 12 000 души тази година.

"Относно целта за 40 процента, нашият подход е България да гони цели, които са общоевропейски. Тоест целите в плана да съвпаднат с тези по европейските директиви. Ако даваме конкретика - дерогация, отлагане или какъвто и да е друг начин, много се ограничаваме от възможността да водим преговори и да се сдобием с крайната цел, което е запазване функционирането на въглищните електроцентрали", обясни Росен Христов - служебен министър на енергетиката.

На днешното заседание Христов обяви още, че България ще започне преговори с Румъния за доставка на газ след 2026 г. и увеличаване на количествата от Азербайджан.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
537 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Емѝ...

2023.01.12 | 06:05

2
Замирише ли на пари наготово и глутницата крадци веднага се наточва.

2023.01.11 | 22:16

1
НЯМА ДА ИМА ПРЕДОГОВАРЯНЕ

Добави коментар

Водещи новини