Ще бъде ли преодоляно президентското вето върху промените в Изборния кодекс?

  • 15 декември 2022 10:26

  • 418
  • 4
Ще бъде ли преодоляно президентското вето върху промените в Изборния кодекс?
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Мотивите за налагане на президентско вето върху промените в Изборния кодекс са добри. Ветото е частично и обхваща някои от най-скандалните текстове, които могат да ограничат правото на свободен избор и да компрометират прозрачността. Ветото можеше и да е върху целия закон, защото не мисля, че изобщо трябваше да се правят промени сега. Това каза за "Твоят ден" адвокатът Велислав Величков от "Правосъдие за всеки".

По думите му по всеки един от текстовете, които президентът е върнал, ще трябва да се произнася Правната комисия.

"Президентът дава любопитен аргумент, който би компрометирал тайната на вота - че ако в една секция с 350 човека само 1 гласува с машина или с бюлетина, неговият вот става явен. Това е тежко нарушение на Конституцията. С промените се установява на практика чисто хартиено гласуване, а машините се превръщат в принтери. Дистанционното гласуване беше премахнато като вариант за бъдещето, може би се опитват да ни върнат и цветните бюлетини и да си останем в миналото", посочи той.

И попита, ако машинният протокол влезе в броенето и се види разлика между броенето на разписките и него, кое важи?

Румен Радев наложи вето върху част от промените в Изборния кодекс

От своя страна Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК смята, че ветото лесно може да бъде преодоляно и вероятно това ще се случи в Правна комисия още днес. "Термичният принтер, с който са снабдени машините противоречи на логиката на науката. Той не може да произведе бюлетина. Необходим ни е експертен форум, който ще се проведе днес в СУ. Там лица, които не са политически назначени, но с опита си могат да спомогнат за ефективността на изборното законодателство", обясни той.

По думите му машината му е създадена да създава протокол, който се пази в електронна избирателна кутия. "Тази разписка не може да бъде наричана бюлетина, защото не е", категоричен е той. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
418 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Генади

2022.12.15 | 10:55

1
Този глупендер Радев пак се е побъркал. Като че ли няма дупетатите с какво друго по-важно да се занимават, та връща за преегласуване пак таз простотия с изборния кодекс!
Тенев

2022.12.15 | 13:30

4
Не я връща, а я прекратява.
PaulaFox

2022.12.15 | 13:16

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
народен глас

2022.12.15 | 11:10

2
Старшинката няма да поумнее нестига че цял месец се занимаваха с това сега пак

Добави коментар

Водещи новини