Демерджиев: Прокуратурата да покаже същата решимост в борбата с корупцията като тази по линия на наркотиците

  • 14 декември 2022 09:51

  • 417
  • 2
Демерджиев: Прокуратурата да покаже същата решимост в борбата с корупцията като тази по линия на наркотиците
© Булфото (архив)

"Има поне десетина производства, сред които и проверки, които касаят много високи етажи на властта и злоупотреби със сериозни парични средства. Тези около магистралите са само част от тези производства."

Това съобщи пред БНР министърът на вътрешните работи Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г., който е и бивш министър на правосъдието. Той уточни, че сред сферите, засегнати от въпросните производства, е тази на енергетиката и потвърди, че има лица с имунитет.

"Има, да. Като дойде моментът за това, трябва да се очаква реакция от страна на прокуратурата."

Деца продават дрога на деца: 6-ма са задържаните при акция "Бяло" в Горнооряховско

Демерджиев заяви, че се надява прокуратурата да прояви "същото отношение и интензитет на работа", каквито се демонстрират по линия на наркотиците.

Много важно за обществото е такова взаимодействие да се случва по линия на борбата с корупцията, категоричен е вътрешният министър.

"Това е терен на действие, на който прокуратурата трябва да покаже същата решимост. Ние я имаме, стига добронамерено да се подхожда от страна на прокуратурата."

По думите му задачата е тези производства да нарастват, защото "това е начинът да се спрат порочните практики, обезкървяващи държавата" чрез източване на обществени средства.

Вътрешният министър определи като "изключително полезно като ефект закриването на спецпрокуратурата и спецсъда".

"Това закриване ни върна в едно русло на по-правова държава."

В предаването "Преди всички" Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. коментира проверките спрямо полицейски служители на полицаи по казусите "Семерджиев" и "Любенов".

"Не само покрай този случай бяха сменени почти всички ръководители на РПУ-та в София, голяма част от ръководителите на "Гранична полиция", защото там проблемите са не по-малки. Голяма част от ръководителите на граничните полицейски управления също бяха сменени или ротирани."

Демерджиев обясни за "десетки производства", стояли не на трупчета, но "ако има нещо по-спряло от дело на трупчета", то те по думите му са били в това състояние.

"Според мен не се работеха напук. Огромна част от тези дела се събудиха. Работи се по тях."

Със сигурност името "Бяло" не се е родило в МВР, отбеляза още министърът на вътрешните работи относно мащабната акция в страната срещу наркоразпространението.

"Прокуратурата подходи наистина коректно по отношение на цялата тази акция, която касаеше разпространение на наркотични вещества. Очевидно осъзнава този проблем."

Запитан защо това се случва кампанийно и са задържани стотици хора в рамките на акцията "накуп", Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. подчерта:

"Защото целта е да се опитаме да стигнем максимално далече по веригата. Бих го нарекъл добро начало. Ще работим, докато стигнем доста по-далеч. Задълбочаваме комуникацията в Турция по тази тема."

"На картата на мигрантите Сърбия е бяло петно. Сърбия, цялата държава в момента изглежда като маршрут, по който безпрепятствено могат да преминат мигранти, което е проблем за нас. Поддържаме доста тясна комуникация и с "Фронтекс" по темата. Нито една държава не може да пребори международната организирана престъпност с действия само на своя територия", коментира Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. по друга голяма тема - тази за Шенген и нелегалната миграция.

Вместо Европейският съюз да се насочи солидарно към опазването на външните граници, се сочат с пръст държави, смята той.

"Има заявено намерение България и Румъния да останат като буфер, като още една гаранция. Не може две европейски държави да останат заложници за сигурността на целия Европейски съюз."

Нехуманно е да се нападат гранични полицаи с камъни, с ножове, нехуманно е да се газят гранични полицаи, каза още Демерджиев.

Народното събрание не показва отношение, каквото трябва да покаже към най-важната си нагласа – законодателния процес, подчерта Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. пред БНР. Той даде пример с изменения в Наказателния кодекс, с които се променя уредбата по отношение на нелегалната миграция.

Народното събрание трябваше да се насочи към законопроектите от Плана за възстановяване и устойчивост, защото стана ясно, че претенциите на Нидерландия са основно в тази посока, допълни министър Демерджиев.

По думите му, ако Народното събрание е разчело "тези знаци, които Нидерландия дава", е трябвало по-голямата част от тези законопроекти вече да са в комисиите и дори да има приети такива.

"Законопроектите по Плана са изключителен приоритет. Особено ключовите, които обезпечават върховенството на закона и борбата с корупцията, трябваше да са в много по-напреднал етап."

Последвайте канала на

Радина Лазарова
417 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.14 | 13:27

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.12.14 | 10:39

1
ДЕМЕРДЖИЕВ ИСКА ДА БЪДЕ ОБВИНЕНИ И ОСЪДЕН ЗНАЧИ

Добави коментар

Водещи новини