НС отхвърли искането на ПП служебното правителство да внесе бюджет за 2023

  • 30 ноември 2022 13:49

  • 2221
  • 16
НС отхвърли искането на ПП служебното правителство да внесе бюджет за 2023
© Булфото (архив)

Парламентът включи в дневния си ред декларацията на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"", с която Народното събрание да възложи на правителството да внесе бюджет за догодина. "За" гласуваха 113 народни представители, 104 - "против".

В началото на заседанието от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" отново поискаха залата да разгледа предложената от тях декларация като първа точка днес, от ГЕРБ-СДС направиха обратно предложение, "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България" го подкрепиха.

Андрей Гюров (ПП) заяви, че в Закона за публичните финанси пише, че до 31 октомври се внася проект за бюджет. 

Това е не само право, а и задължение. Затова следва да бъде изпълнено. Нека не отиваме в посока на последните 12 г. да използваме законодателството избираемо. Законите важат за всички. Това е важно от морална гледна точка, а обещанията по време на предизборната кампания за социални придобивки и подкрепа за бизнеса могат да бъдат изпълнени по структуриран начин само през бюджет на служебното правителство, коментира Гюров. 

Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в направи обратното предложение, тъй като темата е коментирана вчера по време на извънредното заседание на парламнета, където беше гласувано да се удължи бюджета. "Вашия кабинет внесе бюджет не до 31 октомври, а февруари. Ако има кабинет в края на годината или следващата, не пречи февруари да има нов бюджет. Безмислено е да губим време с декларация, която вчера обсъждахме с часове", настоя Добрев.

От БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е подкрепиха идеята на ПП. "Въпросът е много политически, икономически и социален. Бюджетът на служебния кабинет замразява всичко доходи. Служебният кабинет трябва да внесе изцяло нов бюджет за 2023 г. Те се страхуват да го внесат, защото биха носили отговорността за него. Ако не се състави правителство, това означава ли, че до края на следващата година България ще е на автопилот, няма да има гаранция, че цените ще намаляват? Много по-смислено е да има изцяло нов бюджет за 2023 и ние да работим върху него. Пред парламента има протест на синдикатите за минимална работа заплата, мигрантската криза е тежка, МВР и гранична полиция чакат средства, за да се справят с този проблем", обясни Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за

9 законопроекта влизат в седмичната програма на парламента

Започнахме дебата за Бюджет 2023 вчера и е важно да се състои. В момента службения кабинет е внесъл закон за удължаване на някои разпоредби от бюджет 2022. С този закон служебния кабинет смята, че ще може да се наложи финансова дисциплина а като се замразят всички плащания. Да не се увеличава минималната работна заплата, пенсии, кредита за работещи семейства. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ПП Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на

Това, което ще се случи между двете четения – всички социални мерки ще бъдат вкарани, ще бъдат приети и това ще бъде безотговорно отношение към финансовата стабилност. Ако тези мерки бъдат вкарани в този законопроект няма да бъдат остойностени, няма да бъдат предвидени приходи или намалени други разходи. Това не е истински бюджет и няма бюджетно салдо, с който парламентът да се съобразява. Нека служебният кабинет да внесе истински закон за бюджета за 2023 със салдо 3%. Това ще позволи да се запази финансовата стабилност, да се направи реална прогноза за приходите и разходите и да се заложат всички политики, с които всички тук сме съгласни, посочи Василев. 

Ако не се сформира кабинет ние ще сме без бюджет до края на юни  - началото на юли. Оставяме държавата на автопилот, който ще бъде натоварен с допълнителни разходи. Ние предлагаме следната декларация. Настояваме Министерски съвет да изпълни задълженията си, произтичащи от Закона за публичните финанси и да внесе в Народното събрание одобрен Законопроект за държавния бюджет за 2023 г., заедно с актуализираната тригодишна бюджетна прогноза. Законопредвиденият срок за внасянето на нов бюджет е изтекъл на 31 октомври и затова призовават Министерския съвет да изпълни това свое задължение, незабавно и да внесе истински Закон за бюджета за 2023 г., без да се променя салдото от 3%. Министерски съвет да изпълни задълженията от кодекса за социално осигуряване и да внесе законопроект за ДОО и бюджета на НЗОК, добави още депутатът от „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“.

По думите му служебното правителство трябва да внесе законопроект с 3% дефицит.

От доста време от "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" смятаме, че трябва да се проемни Конституцията и да се махне служебното правителство, защото то не изпълнява закона и нищо не може да се направи. Има текст, в който е казано до кога трябва да се внесе бюджет. Законът, с който се удължава сегашния бюджет на практика е актуализация на сегашния за догодина. С тази декларация ще кажем на МС, че нарушават закона, отбеляза ген. Атанас Атанасовген. Атанас АтанасовАтанас Петров Атанасов е роден на 17 май 1959 година в с. Батин, България. О. з. ген. Атанас Петров.

Депутатите излязоха в 20 минути почивка, през която премиерът Гълъб Донев и финансовият министър да бъдат привикани в парламента, докато се разглежда точката. 

Премиерът Гълъб Донев и служебният министър на финансите Росица Велкова няма да се явят в парламента, за да участват в днешните дебати относно Бюджет 2023. Това стана ясно след почивката на народните представители. Председателстващият заседанието Кристиан Вигенин от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е обяви, че Донев се готви за заседание на Министерски съвет, но следи дебата в зала. 

Спор къде да се излъчва дебата около декларацията за бюджета подхванаха депутатите този път.

Началото дойде от идеята на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" това да става по БНТ 1 и БНР. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че ръководството на телевизията "съвсем уважително" е дошло преди няколко дни и е поискало излъчването да не е по БНТ 1 заради световното по футбол. И посочи, че ако задължат телевизията да излъчва по първия си канал, тя ще трябва да го направи, независимо от международните договори, които е сключила.

Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на обаче настоя да остане БНТ1, според него шефът на телевизията Емил Кошлуков се е обадил да не се излъчва, докато има футболни срещи, а днес до 17 ч. нямало такива. И даде алтернативен вариант - до началото на първата футболна среща излъчването да е по БНТ 1, след това да мине по БНТ 2. Шефът на медийната комисия в парламента, Иван Ченчев от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е контрира, че не става въпрос само за мачовете, а за студия и рекламно време преди това, както и всичко, свързано с маркетинга. И отправи ново предложение - да решат да се излъчва пряко по БНТ. "Говорихме с генералния директор, той увери, че ще включва по БНТ 1, а ще прехвърлят към БНТ 2 по тяхно усмотрение", посочи той.

След като идеята беше подложена на гласуване - стана ясно, че дебатите ще се излъчват по БНТ и БНР, като телевизията сама ще прецени по кой канал. 

Деутатът от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е проф. Румен Гечев определи като абсурдно което и да е правителство, да не изпълнява Конституцията на страната си и да не внася държавен бюджет. И добави, че това е първото такова правителство в историята на ЕС и е много лош пример. 

Няма как да се съгласим с удължаването на бюджетните показатели от тази година. Обстановката е различна – цените растат, не са се възстановили веригите на доставки от ковид кризата, забави се производството, увеличи се безработицата, понижи се растежът. Войната, която се води на територията на Украйна, също доведе до драматични промени. Абсолютно безумие е да продължаваме бюджета от 2022 г. за 2023 г. Министерството на финансите е отказало да предостави бюджетните показатели на българския парламент, а ги е предоставило на социалните партньори. Това е недопустимо в една правова държава-членка на ЕС, добави Гечев. 

Обръщам се към вас с огромната молба да не манипулираме народните представители с данните, които изнасяте за дълга. Вие казахте, че нарушаваме Маастрихтските критерии и съобщихте данни, че 2021 г. бюджетът е завършил с 3%, а този през 2022 г. също с 3%. Критериите са на начислена, а не на касова основа, това вие много добре знаете. Тази година ще завършим по Маастрихтските критерии с дефицит 4,4%“, каза Кирил Ананиев, обръщайки се към Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на и Кирил Петков. 

Ако гласуваме вашата декларация, вие оспорихте цифрата на бюджетния дефицит. Добре, да предположим, че МФ ще подобри управлението на своите разходи и дифицитът ще бъде около 5-5,5% или между 8-9 млрд. лв. За да се изпълни това, което сте записали във вашата декларация, да се внесе бюджет с 3% дефицит, при положение, че и вие, и БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е ще заложите социални разходи, това означава, че служебният кабинет, трябва да свали дефицита под 2%. Това означава, че служебният кабинет трябва да намали публичните средства на ведомства и общини с 3-4%, което представлява 15% намаление на разходите, за да постигнем това, което сте заложили във вашата декларация, коментира още Ананиев. 

По време на дебатите за внасяне на проектобюджет за догодина от служебния кабинет, народните представители от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"", ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДС и ДПС се скараха за размера на държавния дълг. 

Откакто ДПС е във властта (от 2001 г. до 2009 г.), са се върнали 16 млрд. лева дълг. Критикували сме ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в за тяхното управление на страната, защото от 2009 г. до 2020 г. те са натрупали 20 млрд. нов дълг за 10 години, което прави по два милиарда дълг на година. Сега в момента обаче вие за седем месеца успяхте да счупите всички рекорди за последните 32 години - 15 млрд. дълг на година, не за десет години, коментира Карадайъ, обръщайки се към "Промяната".

Според Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на тези 15 млрд. са фикция, лъжа. И добави, че тази лъжа е казана единствено, за да може средствата, вместо да стигат до българските граждани, да стигат до обръчите от фирми. 

Депутатът от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Добрев се обърна към Василев с въпроса - защо предишното правителство не е изтеглило по-евтин кредит - на 2%, още през март, а е оставило на служебният кабинет да изтегли на 5% . По думиет му бившият финансов министър е отговорен за тези 3% и за този милиард на година. 

След над четири часа дебати парламентът отхвърли искането на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" служебният кабинет да внесе закон за Бюджет 2023. След прегласуване "За" гласуваха 86 народни представители, "Против" - 127 и един въздържал се. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2221 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
НЯМА ДА ИЗНЕСЕТЕ

2022.11.30 | 10:05

1
ХРАНИ. ВСИЧКО ЩЕ СЕ СКА ПЕ ПО СКЛАДОВЕТЕ :)
КАТО ГРАНЯСА ОЛИОТО

2022.11.30 | 10:09

2
ЩЕ ГО СИПЕТЕ В ДИЗЕЛА. ЗЪРНОТО НА ФУРАЖ :) ОТСТЪПКАТА ОТ 25СТ НА ЛИТЪР, ЩЕ ВИ Я ИЗКАРАМ ПРЕЗ НОСА :)
PaulaFox

2022.11.30 | 11:04

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.11.30 | 16:23

13
Лено,чий тоя ПАРАПЕТ вмирисан на Кире тъпото, ма!!Вонята,ма,те издава
Ай спри бе ...

2022.11.30 | 13:51

6
МмммааанннГааал
КИРИЛ ПЕТКОВ..

2022.11.30 | 12:58

4
.... ОБЕЩАЛ НА БСП , ЧЕ ЩЕ ИМ ВДИГНЕ ПРОЦЕНТА С МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВСНЕ ...., АКО ОТТЕГЛЯТ ЗАКОНОПРОЕКТА..., ОБЕЩАЛ ИМ 5-7 ПРОЦЕНТА ФАЛШИВИ БРОЙ ГЛАСОВЕ ...МАААЙКОООООУУУУУ......

2022.11.30 | 13:07

5
Да махнем ПП за да вървим напред!
бай Гошо

2022.11.30 | 14:30

7
Точно така!
Емѝ...

2022.11.30 | 14:58

8
Коалицията газпром - дпс, опг гроб и израждане - погре6ват България

2022.11.30 | 16:21

12
Укропитек психясал мутант смрадлив
Еми

2022.11.30 | 15:08

9
Ще ми лапаш хуя и ще оцелееш, гяур недоносен!!
aa

2022.11.30 | 15:23

10
киро тъпото, не е питал татко за бюджета........

2022.11.30 | 15:25

11
ПП да го духат

2022.11.30 | 16:23

14
Лено,мий тоя ПАРАПЕТ вмирисан на Кире тъпото, ма!!Вонята,ма,те издава
ГО В НО ЯДИ БЪЛГАРСКИ

2022.11.30 | 19:31

15
КЪДЕ СА ПАРИТЕ ОТ НАЕМИТЕ В ЦУМ БЕ? ДА Е В А МАЙКА ВИ И С В И НЯ ТА БЪЛГАРСКА!

Добави коментар

Водещи новини