Икономическата комисия прие на първо четене промени на Закона за електронното управление, внесени от МС

  • 23 ноември 2022 16:37

  • 316
  • 0
Икономическата комисия прие на първо четене промени на Закона за електронното управление, внесени от МС
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Парламентарната икономическа комисия прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за електронното управление, внесен от Министерския съвет на 11 ноември и отхвърли подобен проектозакон, внесен от депутатите Надежда Йорданова и Божидар Божанов. Председателят на комисията Мартин Димитров съобщи, че между двата сходни законопроекта има около десет различия.

Вносителят на отхвърления законопроект Божидар Божанов ("Демократична България – Обединение"), който е и бивш министър на електронното управление, изтъкна при представянето му, че служебният кабинет е доразвил проектозакона, подготвен от него и екипа му, направил е още едно вътрешно съгласуване и допълни, че между двата проекта на нормативни актове има малки разлики. Проектозаконът е внесен в първия работен ден на НС.

Законопроектът е обвързан с Плана за възстановяване и устойчивост. Сред материята, която се урежда с предложенията, е използването изцяло на електронни регистри в изпълнителната власт, предвижда се и общ процес по вписване, заличаване, удостоверяване на обстоятелства от електронни регистри. Друга мярка по Плана е свързана с уреждането на посредници при електронни услуги – "Български пощи", като уредбата не предвижда само това дружество, каза Божанов. Целта е хората, които не могат да ползват електронни услуги, да могат да ги заявят в най-близкия клон на пощите, а "Български пощи", за да могат да финансират тази дейност, ще събират такса в размер разликата между таксата за предоставянето по електронен път и таксата при предоставяне на гише. Въвежда се приравняване на служебните справки за данни към удостоверенията, допълни Божанов. Законопроектът предлага Министерството на електронното управление да създаде национална Схема за електронна идентификация, с което хората да могат да ползват безплатно всички електронни услуги.

Заявяваме и електронно еднократната помощ за отопление от 400 лв.

Служебният заместник-министър на електронното управление Благовест Кирилов при представянето на законопроекта на МС разказа за различията между двата проектодокумента. Сред тях е предвиденото ресорният министър да утвърждава проектни предложения или дейности, както и изменения на проектни дейности, които са с прогнозна стойност по-голяма или равна на стойността на прага по съответната разпоредба на Закона за обществените поръчки.

Предлага се отпадане на текста за компенсации за намалени приходи от такси от общите разпоредби и вместо него се предлага: "във връзка с предоставянето от общините на административни услуги по електронен път с намалена такса, министърът на електронното управление предлага механизъм за определяне на размера на произтичащите от това компенсации". В отхвърления законопроект се предвиждаше да има компенсация на общините в рамките на общия процес по Закона за публичните финанси, като тя да бъде фиксирана спрямо броя спестени удостоверения, което може да се изчисли на база на служебните справки, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
316 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини