Атанас Пеканов: Работи се за подкрепа на индустриални паркове в общините

  • 23 октомври 2022 17:38

  • 814
  • 6
Атанас Пеканов: Работи се за подкрепа на индустриални паркове в общините
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Надявам се през ноември да стартира програмата за енергийна ефективност на сграден фонд.

Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, по време на Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), която се провежда в курорта Албена, предаде БТА. Освен по процедурата за енергийна ефективност, важно за общините е, че се работи активно и по тази за публична подкрепа на индустриални паркове и зони, посочи вицепремиерът. По думите му бюджетът в това направление е 216 милиона лева. Предстои да бъдат отворени още няколко процедури, от които ще се възползват общините, каза още Пеканов. По думите му те са за модернизиране на дългосрочната грижа, както и в подкрепа на образователната система.

Вицепремиерът припобни, че по оперативните програми през последните месеци одобрените средства са 14 милиарда лева плюс 2 милиарда национално съфинансиране. И уточни, че парите ще бъдат за подобряване на потенциала на човешкия капитал чрез образование и квалификация, модернизиране на транспортната инфраструктура с фокус върху Северна България и тунела под Шипка, управлението на водите, модернизацията на малките предприятия, дигитализацията, кръговата икономика. 

Пеканов: Над 16 млрд. лв. ще се влеят в българската икономика

Остава да бъдат одобрени още няколко оперативни програми, каза още вицепремиерът. Според него тази за наука и иновации може би до седмица ще бъде подадена в Брюксел, като надеждата е тя да бъде одобрена бързо. Програмата „Региони в растеж“ в основната си част е финализирана, но към нея вървят плановете за справедлив преход, за които текат все още разговори с Европейската комисия, допълни Пеканов.

За Плана за възстановяване и устойчивост вицепремиерът посочи, че той ще позволи да бъде избегнат рискът във времена на кризи да страдат публичните инвестиции. Планът гарантира, че този тип проекти няма да бъдат отложени, а ще бъдат реализирани бързо, посочи Пеканов. Служебният кабинет изготви всички закони, за да започнат плащанията по Плана, допълни вицепремиерът. Според него трудности има около Закона за енергетиката, чиято цел ще бъде постигане на декарбонизация и ефективна енергийна система.

Текущият парламент трябва да се съсредоточи върху приемане на тези закони, за да се реализира второто плащане по Плана, посочи Пеканов. И допълни, че за първото плащане държавата е изпълнила ангажиментите си и всичко е в ръцете на ЕК. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
814 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.23 | 19:39

6
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.23 | 19:29

5
по-кротко ЧИЧОВОТО ВНУЧЕ! Тук все пак е България! аре бегай у академично швабско!

2022.10.23 | 19:28

4
по-кротко ЧИЧОВОТО ВНУЧЕ! Тук все пак е България! аре бегай у академично швабско!

2022.10.23 | 18:55

3
ИНДУСТРИАЛНИТЕ ПАРКОВЕ СА ПЕРАЛНИ ЗА ПАРИ

2022.10.23 | 18:27

2
Австралийците не искат да изпращат пари и оръжия на Зеленски, те искат да останат неутрални. ,,Спрете да давате парите ни на неонацистките терористи украйнците''
PaulaFox

2022.10.23 | 17:53

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини