България ще подкрепи пред ЕС ускореното изграждане на железопътната инфраструктура по Коридор 8 в Северна Македония

  • 06 октомври 2022 16:01

  • 557
  • 1
България ще подкрепи пред ЕС ускореното изграждане на железопътната инфраструктура по Коридор 8 в Северна Македония
© Министерство на транспорта
Слушай новината Слушай новината

България ще подкрепи пред Европейския съюз ускоряване на изграждането на железопътната инфраструктура по Коридор 8 на територията на Република Северна Македония. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски по време на среща с генералните директори на управителите на инфраструктурите на двете държави, съобщават от пресцентъра на министерството. 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1239

„Коридор VIII е от стратегическо значение не само за Европейския съюз, а и за развитието на целия Балкански регион. Тази транспортна връзка ще даде възможност за увеличаване на товаропотока от пристанищата Варна и Бургас през Северна Македония, направление Дуръс към Европа. Това ще подобри значително свързаността между двете страни“, посочи Красимир Папукчийски, цитиран в съобщението. 

Министър Шишков: Автомагистралата от Русе до Велико Търново е обявена за национален обект

Заместник-министърът изтъкна желанието на България да окаже експертна и методическа помощ на специалистите от РСМ в изработването на предпроектните проучвания, както и при управление на проектите за модернизация на железопътната инфраструктура, финансирани с европейски средства.

Красимир Папукчийски отбеляза, че освен изграждането на железопътната инфраструктура, важен елемент за свързаността в посока север-юг и изток-запад, е построяването на интермодални терминали. 

„До края на тази година Национална компания „Железопътна инфраструктура“ ще стартира процедура за изграждането на интермодален терминал в Русе, по Плана за възстановяване и устойчивост“, съобщи Папукчийски. Той допълни, че според експертната оценка, ефективността на транспортната система в Северна Македония ще се повиши значително, ако бъдат положени усилия за изграждането на допълнителна инфраструктура, която да обслужва интермодалните превози по основните жп направления. 

По време на разговорите бяха обсъдени етапите на развитие на проекта за тунел под „Деве баир“, както и възможностите за допълнително финансиране

На 14 септември т.г. министърът на транспорта и съобщенията на Република Северна Македония Благой Бочварски, по време на посещение в Струмица, заяви, че избраните изпълнители на първите два от общо трите участъка на железопътната линия, която трябва да свързва двете страни, (Куманово-Беляковце и Беляковце-Крива Паланка) вече мобилизират експертните си екипи и техника, за да започне работа на терен. 

В края на юли тази година „Македонски Железници Инфраструктура“ подписа споразумение с австрийската фирма „Щрабаг“, която трябва да завърши работата по реконструкцията и завършването на първия участък от трасето, както и с турската „Гюлермак“ за пълното изграждане на втория участък. До края на годината трябва да бъде обявен търг за избор на изпълнител за третия участък от Крива паланка до границата с България. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
557 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.06 | 17:25

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини