Служебният министър на енергетиката очаква цената на газа за ноември да намалее с още 10%

  • 15 септември 2022 11:44

  • 768
  • 3
Служебният министър на енергетиката очаква цената на газа за ноември да намалее с още 10%
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Ако успеем да осъществим и приключим всички преговори с компаниите, които в момента имат интерес, очаквам за ноември цената на газа да падне с още 10 процента. Това коментира днес във Варна служебният министър на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския, който бе гост на откриването на учебната година в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски" в крайморския град, предаде БТА.

Той допълни, че тенденцията е за намаляване цените на газа и усилията на правителството вече дават резултат. "Ако сравните цените за септември, които бяха договорени от предишното правителство, и за октомври, доставки, които ние сме договорили, разликата е значителна - говорим за 30 процента намаление", заяви Хирстов. 

Преговорите с "Газпром" не са затворена страница, не са и били, няма и някакъв съществен напредък за момента, коментира още той. И допълни, че правителството се фокусира върху диверсификация, т.е. "Газпром", ако го има - добре, ако го няма – ще се оправим и без тях. Христов каза, че идеята е да си осигурим газ в количества много по-големи от тези, които ни трябват, с възможност за преминаване от един източник към друг. По думите му това означава да получаваме газ от различни източници – втечнен чрез терминалите в Турция и Гърция, тръбен газ от Азербайджан и Турция. 

Работи се по нови находища, но не става въпрос за шистов газ, такива находища няма открити в България и нямаме намерение да разработваме такива технологии и добив, става въпрос за конвенционален газ, коментира в отговор на въпрос министърът. Той посочи, че за момента, поне в краткосрочен план, не вижда възможност да доставяме газ от собствени източници, било от морето или наземни.

Запълняемостта на газохранилището "Чирен"до миналата седмица беше над 60 процента, изпълнили сме си междинната цел за септември, продължаваме да запълваме, така че да достигнем 80 процента, както е по график за октомври.

Запитан за единната стратегия за ограничаване на потреблението на електроенергия, министърът посочи, че миналата седмица в Брюксел са били обсъдени редица направления и концепции, свързани със стабилизиране на пазара на газ и електроенергия. Едно от тях беше предприемане на мерки за ограничаване на потребление на електричество, най-вече ставаше въпрос за потребление в пикови часове, което в Европа принуждава включването в определен момент на електростанции  – нискоефективни производства или въглищни, каза Христов.

Ясна е прогнозната цена на газа за ноември

По думите му в страната ни това не се налага, тъй като нашето потребление е стабилно и произвеждаме на максимум на всички мощности в момента, защото изнасяме електроенергия. Когато имаме пиково натоварване, ние използваме тази енергия за вътрешни нужди, а в непиковите часове - продължаваме да работим с високи капацитети, за да можем да изнасяме електроенергия към съседните държави и да осигуряваме енергийна сигурност за целия регион, обясни той. 

По отношение на мерките на ЕК ние казахме, че подкрепяме направленията и ясно заявихме, че с позиция ще излезем само след като получим конкретните мерки с конкретните анализи, каза още министърът. Той допълни, че страната ни е за икономисване на електроенергия като цяло, стига мерките да не са задължителни, да не са такива, които не можем да изпълним, не са ни икономически изгодни, или по някакъв начин нарушават нашата стратегия за енергийна сигурност.

Христов допълни още, че не се очаква режим на тока или въвеждането на някакви сериозни ограничения през зимата. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
768 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Той

2022.09.15 | 12:24

1
Вдига цената на въглищата,че ще вземат печалбата от електроенергията.
първо

2022.09.15 | 13:36

2
го увеличиха със 300% , и сега гонамаляват с 20. Голяма далавера.

2022.09.15 | 13:41

3
Браво на служебното правителство ! Работи по- добре от редовните , които крадат ! Браво на Президент РАДЕВ !

Добави коментар

Водещи новини