Бившият енергиен министър Александър Николов с остра атака към служебния кабинет за цената на газа

  • 13 септември 2022 13:40

  • 2566
  • 2
Бившият енергиен министър Александър Николов с остра атака към служебния кабинет за цената на газа
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Циркът продължава, въпросите остават!

Това написа на личната си страница във Фейсбук бившият министър на енергетиката Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен по повод обявената вчера от "Булгаргаз" прогнозна цена на газа за месец ноември. Ето какво още сподели той: 

"След като се справи с цените благодарение на канските си 24-часови усилия (а не на чисто пазарни тенденции) и очаква зимата за да потвърди справяне и с глобалното затопляне текущият екип на Министерство на енергетиката и Булгаргаз тихичко… така леко тихомълком, вечерно обяви прогнозата си за цена на природния газ за месец ноември. Официално, на сайта - 278.83 лв. 12% по-високо (всъщност 12.45%), в сравнение с октомври. 

Ясна е прогнозната цена на газа за ноември

Такаааа, да видим сега. Значи, през месец ноември миксът, който ще предложи Булгаргаз ще се състои от следните неща:

1. Азерски газ (без промяна на компонентата спрямо месец октомври, със спад в цената, в резултат на движенията на пазара и цените на петрола, около 30% от месечната консумация).

2. Чирен - количествата са нагнетени на значително по-ниски цени, от текущите (около 10% от месечната консумация).

3. Договореното от текущия “експертен” състав. (около 60% от месечната консумация).

Хммм… да видим сега. В около 10 интервюта беше казано от Премиер, през Министър и прочие, че се борили за поносима цена. През месец ноември я няма и огромната пречка от втечнения газ по офертата на Cheniere. Така, че всичко трябваше да е цветя и рози. Ооообаче, какво се случи?! Ще рече простичко, че по т.3, която ще е около 60% от консумацията на домакинствата и индустрията “страхотно” свършената работа е довела до договорени цени с над 20% по-високи от текущите пазарни нива?! Браво, похвално!

В един от последните подкасти, които правих казах, че за съжаление действията и бездействията на текущият политически кабинет на Министерството на енергетиката ще се плащат много след като те са извън него. Месец ноември ще е първият пример.

Въпросите, които остават и очевидно ще получат отговори чак след сформиране на Парламент:

1. Как ще бъде задоволено потреблението на населението през месец ноември?

2. Какви оферти и на база какви процедури са приети за задоволяване на търсенето и клиентите на Булгаргаз от м. ноември и занапред?

3. Как се съотнасят цените на приетите оферти с тези по получената и представена оферта от Cheniere?

4. Кой и защо отказа договорените карга и не прие офертата за първи слот през месец октомври?

5. Какви са данните за проведени търгови процедури за свободни слотове за разтоварване на танкерите от м. ноември до м. март 2023? 

Държавата започва да търси международен инвеститор за Топлофикация-София

Тъжно. И скъпо ще ни излезе. Красота беше и уникалната пресконференция между Председателя на СОС и министър Христов. Пуснах сълза, такава координация по оста Столична община (да се чете ГЕРБ) и Министерство на енергетиката наистина отдавна не е имало. Само за тяхна информация - договорените правни процедури и “свършената” от тях работа отдавна е в регистрите на документите, както в БЕХ, така и в МЕ. Но, няма значение. Важното беше реториката и разбирателството. 

И да не забравя - чухте ли някъде синдикати и работодатели да се оплакват от прогнозата за ноември?! Чухте ли… пак тезата, че България е виновна за поведението на един основен североизточен контрагент?! Тихо е, нали. Странно тихо…и пак да попитам...

Драги зрители, СПИТЕ ЛИ?!

Или пък ще решите да гласувате… и "експертността" да отиде в заслужена, дългосрочна ваканция".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2566 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Хах

2022.09.13 | 14:03

1
Ти ли бе царя на посредниците Бойко може само да се учи от вас как във всяко движение прикачихте посредници и естественно % за вас

2022.09.14 | 05:54

2
я, кyрвенце на лъжливата тиква маже на заплатка.

Добави коментар

Водещи новини