Министър Пулев подписа в Абу Даби меморандум за стратегическо партньорство в областта на технологиите на бъдещето

  • 02 септември 2022 20:51

  • 576
  • 2
Министър Пулев подписа в Абу Даби меморандум за стратегическо партньорство в областта на технологиите на бъдещето
© Министерство на иновациите и растежа
Слушай новината Слушай новината

Подписахме меморандум за стратегическо партньорство в областта на технологиите на бъдещето в Обединените арабски емирства. Това е силен стимул за развитието на технологиите на бъдещето у нас и нов кредит на доверие в държавата и институциите. Това коментира министърът на иновациите и растежа Александър ПулевАлександър ПулевАлександър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския, който е част от официалната делегация, ръководена от държавния глава Румен Радев при посещението му в Обединените арабски емирства по покана на президента на страната Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

Меморандумът е подписан в столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Абу Даби с водещата технологична организация на ОАЕ, G42. Зад G42 са капиталите на държавен инвестиционен фонд на Абу Даби и американски специализиран технологичен фонд. G42 разчита на екип от учени и инженери на световно ниво, и е специализиран в развойна дейност във високи технологии, а от скоро реализира и директни инвестиции в сферата на дигиталната свързаност, изкуствения интелект, като и ще осъществява допълнителни дялови инвестиции в иновативни стартиращи компании.

 

Меморандумът за партньорство цели да насърчи сътрудничеството във взаимноизгодни и приоритетни за България и Обединените арабски емирства сфери, свързани с високотехнологични процеси и услуги. Във фокуса на документа е ускоряването на развитието на иновациите и инвестициите в различни сектори на икономиката, сред които съвместна развойна дейност, изкуствен интелект, стратегическо партньорство в дигитална трансформация, облачни услуги и обработка и съхранение на данни.

Чрез документа се създават условия не само за реализиране на инвестиции, но и се стимулират контактите между представителите на бизнеса от България и ОАЕ, както и между бизнеса и правителствения сектор.

Министър Пулев: Сериозен финансов ресурс от над 735 млн. лв. е глътка въздух за българския бизнес

Министър Пулев беше в Абу Даби като представител на официалната делегация, ръководена от държавния глава Румен Радев при посещението му в Обединените арабски емирства. Подписания меморандум беше договорен изцяло в хода на визитата на най-високо политическо ниво и в резултат на проведения в Абу Даби бизнес форум с участие на български и местни компании.

Министър Пулев покани партньорите да посетят България в следващия месец.

В Абу Даби бяха подписани и двустранни документи за разбирателство в сферите на туризма, на земеделието, на образованието, на културата, както и за обмен на информация между Българската телеграфна агенция и осведомителната агенция (WAM) на ОАЕ.

Константин Тодоров
576 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Боже,

2022.09.02 | 21:41

2
на какви нищоправци плащаме командировките по света, за постижения в областта на кръглата нула!
KONSTANTIN KIRILENKO

2022.09.02 | 21:13

1
българите ще бъркат високотехнологичен хоросан за арабски къщи и хотели

Добави коментар

Водещи новини