Екоминистърът: ТЕЦ "Брикел" пуши

  • 16 август 2022 08:57

  • 747
  • 5
Екоминистърът: ТЕЦ "Брикел" пуши
© Bulphoto/архив

„Очаква се решение на Върховния административен съд за ТЕЦ „Брикел“. Присъствах на проверката на тогавашния министър Сандов. Основният проблем беше изпускането на неорганизирани емисии. Казано простичко – пуши отвсякъде“. Това коментира в „Тази сутрин“ служебният министър на околната среда и водите Росица КарамфиловаРосица КарамфиловаД-р инж. Росица Карамфилова е експерт с дългогодишен опит в областта на управление на околната.

„Трябва да се засили контролът. Към момента ТЕЦ „Брикел“ не работи. Предполагам, че планират ремонт“, добави тя.

„Ще се направи одит за действията на предишното ръководство на Министерството на околната среда. Добрите практики ще бъдат запазени, а ако има неща, които считам, че трябва да са коригирани – ще го направим“, посочи Карамфилова.

 „За този кратък период съм наясно, че ще фокусираме върху няколко неща. Едно от тях е наказателни процедури по отношение на неспазване на екологичното законодателство“, посочи тя.

Според нея фокусът на процедурите ще е насочен към основно към наказателната процедура за нарушение закриването и рекултивацията на депа за неопасни отпадъци.

Наказателната процедура стартира през 2012 година. Предприети са действия, но ЕК обяви, че очаква в най-кратки срокове оставащите 12 депа да бъдат закрити.

Ако не бъдат закрити се очаква еднократна санкция в размер на 8-цифрена сума в евро. При ново неизпълнение ще има санкция с всеки ден неизпълнение, подчерта министърът.

Седемте рилски езера

В момента се прави допълнителна оценка за Седемте рилски езера, уточни Карамфилова.

 

Десислава Станева
747 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.04.01 | 16:56

5
Ковашки е над закона!
Кастро

2022.08.16 | 12:25

4
КАКВИ ПУРИ ПУШИ? - КУБИНСКИ ЛИ?
гост

2022.08.16 | 09:43

2
Някакви по добри предложения за зимата?
Еми...

2022.08.16 | 09:20

1
Ново правителство, нов пушек, честито.

Добави коментар

Водещи новини